Gestegen energieprijzen, waardoor suikerproductie duurder wordt, zullen de uitbetalingsprijs voor bieten drukken. - Foto: Roel Dijkstra AkkerbouwNieuws

Voedingssuiker steeds duurder in EU

De Europese Commissie berekent voor januari een gemiddelde prijs van € 434 per ton.

Voedingssuiker werd begin dit jaar fors duurder. De Europese Commissie berekent voor januari een gemiddelde prijs van € 434 per ton. Dat is € 12 meer dan in december werd betaald. Voedingssuiker was in de EU niet zo duur sinds september 2017.

Flinke prijsverschillen

Sinds juli 2006 berekent de Europese Commissie iedere maand de gemiddelde verkoopprijs die suikerproducenten in de EU in rekening brengen bij de levensmiddelenfabrikanten. De prijzen worden twee maanden later gepubliceerd. Er zijn flinke prijsverschillen tussen regio’s.

De Commissie hanteert drie suikerregio’s. In regio 2 met de grote suikerproducerende lidstaten in West-Europa, waaronder Nederland, kostte suiker in januari gemiddeld € 423. In regio 3 (de suikerimporterende lidstaten in Zuid- en Oost-Europa) is suiker het duurst met een gemiddelde verkoopprijs van € 512. In regio 1 (Midden- en Noord-Europa) kostte suiker in januari € 430.

Oorlog in Oekraïne

Op de termijnmarkt in Londen noteerde suiker in februari gemiddeld iets lager dan in januari. Maar in maart werd suiker weer veel duurder door de inval eind februari van Rusland in Oekraïne. De verwachting is dan ook dat voedingssuiker nu weer duurder is geworden. Volgens marktbureau Agritel wordt inmiddels € 620 per ton betaald op de spotmarkt.

Ethanol fors duurder

Door de spanningen in Oekraïne wordt energie duurder. De olieprijs naderde maandag het hoogste punt ooit en de gasprijzen op de Europese markt stegen ruim boven hun recordhoogten van afgelopen december. Daardoor werd ethanol ook veel duurder. Een hoge olieprijs maakt het interessanter om ethanol te produceren, wat ten koste gaat van de suikerproductie.

Daarnaast dreigt de suikerproductie volgend seizoen lager uit te vallen. Akkerbouwers gaan dit voorjaar meer graan zaaien in plaats van bieten, aangedreven door de extreem hoge graanprijzen.

Uitbetalingsprijs bieten

Bovendien kost suikerproductie veel energie en de gestegen energieprijzen zullen de uitbetalingsprijs voor bieten drukken. Hierdoor kan de EU-productie van suiker komend seizoen lager uitpakken, wat de suikerprijs kan ondersteunen.

Rusland en Oekraïne zijn zo goed als zelfvoorzienend in suiker, waardoor de oorlog weinig directe impact heeft op de suikermarkt.

Beheer
WP Admin