Gemixte koppels: toekomst ligt in gescheiden opfok voor betere groei en lagere kosten. – Foto: Bert Jansen PluimveeNieuws

Vleeskuikens gescheiden opzetten is de toekomst

EuroTier in Hannover maakt duidelijk dat de vleeskuikenhouderij aan de vooravond van een grote verandering staat. Het mesten van gemixte koppels, dus hennen en haantjes in één ruimte, is eindig.

Volautomatisch scheiden van hennen en hanen is al bijna standaard in de Europese legsector. Daar wordt ongeveer 10 dagen na het inleggen van eieren in de broederij gesekst om het doden van mannelijke dieren van legrassen te voorkomen.

Beide systemen werken met camera’s en kunstmatige intelligentie (AI). De camera’s maken foto’s van de uitgespreide vleugels van de kuikens op een transportband. De AI verwerkt die beelden supersnel en identificeert of het een haantje of hennetje voor de mesterij is. De wingscan heeft een capaciteit van 40.000 kuikens per uur, de Genesys van 60.000 kuikens per uur.

Deze systemen hebben een betrouwbaarheid van circa 98%. Dat is veel hoger dan bij handmatig seksen, dat slechts tot 95% betrouwbaarheid komt voor een korte periode, circa 30 minuten. Bij de gangbare shifts van 5 uur daalt die betrouwbaarheid richting 80%.

Focus op wereldwijde broederijen

Zowel Targan als Ceva gaan zich eerst richten op broederijen waar al handmatig gesekst wordt. Targan richt zich vooral op de VS, Ceva op Italië, Spanje en Frankrijk en wil later ook naar Thailand, Brazilië en de VS uitbreiden. Ze zullen verschillende tarieven in die landen hanteren, afhankelijk van de arbeidskosten in die regio’s. Voor West-Europa koersen beide bedrijven op 15 tot 20 euro per 1.000 kuikens, dus minder dan 2 cent per kuiken. In Thailand zal het veel lager zijn, geeft Ceva aan. Uiteindelijk, na enkele jaren, zal volgens Ceva wereldwijd de laagste prijs gelden.

Door deze lage kosten zal de structuur van de vleeskuikenhouderij veranderen, verwachten niet alleen beide leveranciers, maar ook fokkerij-organisaties en wetenschappers. Volgens Ceva wijst veel wetenschappelijk onderzoek erop dat gescheiden mesten financieel beter uitpakt bij aflevergewichten van vleeskuikens boven 1.800 gram levend gewicht. De winst zit in een lager voerverbruik, hogere daggroei en minder spreiding in aflevergewicht binnen een koppel.

Verwachtingen voor de toekomst

WUR-onderzoeker Rick van Emous, gespecialiseerd in vleeskuikens en moederdieren, is verrast door de lage kosten. Hij ziet hierin een opmaat naar gescheiden mesten. “Een gamechanger. Het is geen vraag of gescheiden mesten bij dat prijspeil goed rendeert. Alleen al de veel grotere uniformiteit levert meer op dan die 2 cent per kuiken. We krijgen wel nieuwe vragen, want wat is het beste voerregime voor hennen en hanen? Moet je hennen naar een ander lichtschema? Maar dit gaat ook in Nederland snel gevolgen krijgen.”

Dat verwachten Ceva en Targan ook. Ceva verwacht dat binnen vier jaar het gros van de kuikens gesekst gaat worden. Het heeft al intensieve contacten met 1.000 broederijen die zijn vaccins gebruiken. Door de automatische seksing-technologie aan te bieden, wil het vooral zijn rol als kennispartner benadrukken. Dit kan de afzet van vaccins, haar core business, vergroten.