Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Vlamingen onderzoeken opzet Milk Trading Company

Adviesbureau DLV wil in Vlaanderen met melkveehouders een samenwerkingsverband opzetten, om met behulp van marktinformatie en termijnmarkten een hoger, of op zijn minst stabiel inkomen te genereren.

In samenwerking met voederbedrijf Vital Nutrition wordt de Milk Trading Company (MTC) opgezet. DLV-adviseur en begeleider van de MTC Ingeborg van Wonterghem merkt dat veehouders op zoek zijn naar mogelijkheden om beter in te kunnen spelen op sterk schommelende melk- en voederprijzen. De in 2012 opgezette Pig Trading Company dient als voorbeeld voor de MTC.

De MTC gaat gebruikmaken van verschillende tools, zoals de termijnmarkt, contracten met afnemers, prijsgarantiecertificaten en margeverzekeringen. “De kennis hierover is al aanwezig, alleen is het voor veehouders individueel een veel te grote stap om bij dit soort dingen in te stappen, omdat er veelal grote minimum hoeveelheden gelden. Met meerdere veehouders gezamenlijk spreiden we dat risico”, legt Van Wonterghem uit.

Veehouders voorzien van goede prognoses

Van Wonterghem verwacht dat vooral veehouders die nu al scherp inzicht in voerkosten, hun kritische melkprijs en interesse in de termijnmarkt hebben, als eerste instappen. Door het verstrekken van uitgebreide marktinformatie kan de MTC veehouders voorzien van goede prognoses, waarmee geheel of gedeeltelijk posities op de termijnmarkt kunnen worden ingenomen.

Beheer
WP Admin