Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Vlaamse melkveehouders in september op termijnmarkt

De 43 leden-melkveehouders van de Milk Trading Company (MTC) gaan de termijnmarkt op. Dit meldt DLV België op Vilt.be.

De veehouders produceren gezamenlijk ruim 55 miljoen kilo melk, voldoende om een termijncontract aan te gaan. De jaarproductie van de deelnemers loopt uiteen van 400.000 liter tot 5 miljoen liter. De huidige zuivelmarkt is zeer positief en volop actief; reden voor de MTC om de eerste transactie in september te plaatsen.

Volgens de bij het project betrokken DLV-adviseur Ingeborg van Wonterghem gebeuren er op de Europese termijnmarkt voor zuivel in Leipzig (EEX) voldoende transacties. Daarnaast wordt er volgens haar in werkelijkheid meer zuivel virtueel verhandeld, omdat beurshandelaren die op de EEX actief zijn ook achter de schermen rechtstreeks zakendoen.

Contracten op voergrondstoffen

De veehouders hopen door de piekende boterprijs en de relatief lage grondstofprijzen een hoge voermarge te kunnen vastleggen voor het komende jaar. Tegenover de termijncontracten voor melk komen contracten op voergrondstoffen die een weerspiegeling zijn van de volume soja, mais en tarwe dat nodig is om een bepaalde hoeveelheid melk te produceren.

Beheer
WP Admin