Virus tast door hele land peen aan
Doetinchem – Door het hele land zijn percelen peen aangetast door het pastinakengeelvlekvirus, ook wel ‘het zwart’ of voorjaarsziekte genoemd.
Johan Voragen van Bejo Zaden schat in dat landelijk gemiddeld 15 tot 20 procent van de peenplanten zijn aangetast. “Ik ken uitschieters met wel zestig procent uitval.”
Ook Agrifirm meldt dat het virus heftiger dan voorgaande jaren heeft toegeslagen, met name in Flevoland. Bij aantasting van jonge plantjes wordt het hartblad eerst zwart, waarna de plant vaak sterft. Grotere planten tonen geelverkleuring en blijven achter in groei.
“Door het koude weer van april en mei zijn de luizen die dit virus overbrengen wat later dan gemiddeld actief geworden. In de periode van 15 tot 20 mei was er een massale luizenexplosie die de wortelplantjes in alle stadia heeft geïnfecteerd”, vertelt Voragen. Opvallend is volgens hem dat zeer vroege zaaisels met al forsere planten minder last lijken te hebben.
De weersomstandigheden en het extensieve bermbeheer worden als oorzaken gezien van de virusuitbraak. Het pastinakengeelvlekvirus wordt overgebracht door de zevenbladluis die schermbloemigen zoals fluitenkruid als waardplant heeft. Fluitenkruid is volop te vinden langs wegbermen en in taluds van sloten.
Jos de Boer, peenteler in het West-Friese Westwoud, heeft door het virus wel 40 procent uitval. “Wij willen al jaren dat het Hoogheemraadschap de bermen vaker maait. Dat scheelt akkerbouwers enorm in onkruidbestrijding en had de besmetting met dit virus kunnen voorkomen. Het wordt tijd dat het bermbeheer gaat veranderen.”
Goede luizenbestrijding in de wortelen is van belang. Tegen de luizenexplosie eind mei viel echter amper te spuiten.