Vijf zienswijzen op eerste doelvoorschriftenvergunning varkensstal
Buren zien het experiment met een doelvoorschriftenvergunning voor een varkensstal niet zitten. Ze zien liever een luchtwasser uit oogpunt van gezondheid.
Op de eerste ontwerpvergunning op basis van doelvoorschriften voor een varkensbedrijf in de gemeente Berkelland (Gld.) zijn vijf zienswijzen ingediend. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Het college van burgemeesters en wethouders zal hoogstwaarschijnlijk dit jaar nog een besluit nemen over een definitieve doelvoorschriftenvergunning. Dit is het milieudeel van de aanvraag. Voor de bouw van de stal loopt de procedure nog. Daar wordt volgend jaar een besluit over genomen, is de verwachting.
Bezorgde omwonenden
Uit berichtgeving van De Gelderlander blijkt dat omwonenden niet gerust zijn op het experiment met deze eerste doelvoorschriftenvergunning. Varkenshouder Stefan ter Haar wil in Noordijk een vleesvarkensstal bouwen met dagontmesting en scheiding van urine en mest aan de bron. Omwonenden vrezen voor hun gezondheid, omdat alleen de ammoniakemissie wordt gemonitord. Zaken zoals fijnstof, endotoxinen of geur worden volgens hen niet gemeten.
De bezorgde burgers willen daarom dat de gemeente Berkelland een luchtwasser verplicht stelt. Volgens de omwonenden is de voorgestelde combiscraper om mest continu te verwijderen uit de stal niet erkend als middel om de uitstoot te verminderen. De huidige stal heeft een luchtwasser. Dat werkt prima, vertellen de buurtbewoners aan de krant.
Gemeente is stil
Volgens de buurtbewoners hebben ze nog geen fatsoenlijke reactie gehad van de gemeente Berkelland. Daarom hebben ze een tweede zienswijze ingediend. Ook de PvdA in de gemeente Berkelland is er niet gerust op. Die vraagt zich af of de gemeente een risico neemt door op techniek te vertrouwen waarvan de werking niet bewezen is.