Foto: ANP AlgemeenNieuws

Vewin wil geen btw-verhoging op water

Drinkwaterbedrijven vinden dat het kabinet drinkwater moet uitzonderen van de btw-verhoging die begin volgend jaar ingaat.

“In de huidige tijd zou je mogen verwachten dat juist minder gezonde en duurzame producten voor hogere belastingheffing in aanmerking zouden komen”, schrijft directeur Hans de Groene van Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven, in een opiniestuk in Trouw.

Geen onderscheid in btw-tarief

Op 1 januari volgend jaar wil het kabinet het lage btw-tarief, waar ook drinkwater onder valt, verhogen van 6% naar 9%. Daardoor zou de waterrekening voor burgers en bedrijven jaarlijks € 50 miljoen hoger uitvallen. Maar het leidt volgens De Groene niet tot minder watergebruik. Hij wijst er bovendien op dat drinkwater een eerste levensbehoefte is, past bij een gezonde leefstijl en “op milieuvriendelijke en duurzame wijze wordt gemaakt’.

Vewin wil dat water ofwel wordt uitgezonderd van de btw-verhoging, of een verlaging van de belasting op leidingwater ter compensatie.

Pogingen om ook het btw-tarief op groente en fruit niet te verhogen, zijn tot nu toe gestrand. Het kabinet wil geen onderscheid maken in het btw-tarief op verschillende voedingsmiddelen.

Beheer
WP Admin