AlgemeenNieuws

‘Vervuiling veevoer door duivenpoep’

Lopik – De vervuiling van veevoer met antibioticum furazolidon is het gevolg van duivenpoep. Dat zegt Gert van Kats, eigenaar van Van Kats Food & Feed BV, een bedrijf dat door de NVWA is gesloten vanwege verspreiding van vervuilde veevoergrondstoffen.

Duiven krijgen volgens Van Kats vaak furazolidon toegediend “en vliegen soms zo de loods in.” Het melkveebedrijf van Van Kats is op slot en mag geen melk leveren.

Volgens Van Kats heeft de NVWA bij monstername 2 gram furazolidon aangetroffen op een totaal aanwezige partij van 50 ton veevoergrondstoffen. “Eigenlijk is dat helemaal niets.” Het betrof volgens hem een gemengde partij rijst, mais, soja en palmolieproduct. “De beesten schijten overal en schieten mag niet. Ik noem ze al jaren ‘de vliegende ratten’. Dit gaat nog een groot probleem worden voor de grondstoffenhandel.”

Van Kats denkt dat ook bij afnemer Coops duiven in het spel zijn. In eerste instantie zegt Van Kats dat geen grondstoffen zijn geleverd aan veevoerbedrijf Coops maar later lijkt hij die opmerking in te trekken. Van Kats zegt dat veevoergrondstoffen regelmatig werden uitgewisseld met Coops. “Dat zijn vrienden van me. Ik heb een financiële regeling getroffen met het bedrijf.” Coops zelf reageert vooralsnog niet.

Van Kats zelf zegt geen veevoer te maken. De belangrijkste tak van het bedrijf: het uitpakken van rijst en andere voeding die als grondstof aan biovergisters in Duitsland zou worden geleverd. Daarnaast heeft Van Kats naar eigen zeggen een melkveehouderij met 150 melkkoeien. Handel in veevoergrondstoffen is al jaren minimaal, aldus Van Kats. “Ik ben 69, wilde er al mee stoppen, maar ben nog even doorgegaan. Het is nu wel afgelopen – de duiven doen me de das om.”

Zijn melkveebedrijf zit momenteel op slot. Van Kats zegt dat de NVWA ook voor een raadsel staat. “Voor mij staat de schuld van de duiven wel vast, maar zij zoeken nog verder. Het blijft vreemd: ik heb een deel zelf aan de koeien gevoerd en in de melk wordt niks aangetroffen.”

Volgens Van Kats mocht een “peperduur geluidssysteem met hoge klanken” niet baten de duiven te verjagen.” Dan: “ik heb ze jarenlang ’s winters gevoerd. Vond het toch zielig met die kou.”

Francine van Rossem, directeur van TrustFeed, vindt dat Van Kats geen excuus heeft. “Bij onze deelnemers vliegen geen duiven door schuren. En zeker niet zoveel dat er zoveel poep in het voer terecht komt dat het vervuild kan worden met furazolidon.”

Beheer
WP Admin