Landbouwminister Piet Adema na afloop van een overleg over het landbouwakkoord, maandag 23 januari. - Foto: ANP/Sem van der Wal AlgemeenNieuws

Vertrouwen in overheid zakt verder weg na derogatiedebacle

Minister Piet Adema moet zijn besluit om strengere regels in het mestbeleid een jaar uit te stellen, terugdraaien. Hiermee schaadt hij het al broze vertrouwen van boeren in de overheid, zien politiek en belangenbehartiging.

Voor het weekend maakte minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bekend dat een aantal mestregels toch dit jaar ingaan. Eind vorig jaar stelde de minister nog dat hij 2023 zag als een overgangsjaar, waarin boeren en overheid zich konden voorbereiden op de nieuwe maatregelen.

Gesprek over landbouwakkoord

Boerenbelangenbehartigers zaten maandag met minister Adema om tafel om verder te praten over het landbouwakkoord. Tijdens die bijeenkomst kwam ook het nieuws over de mestregels ter sprake. Zowel Agractie als LTO Nederland benadrukken dat de plotselinge wijziging van de mestregels schadelijk is voor het vertrouwen van boeren in een betrouwbare overheid.

Nu moeten boeren dit jaar toch rekening houden met bufferstroken langs waterlopen waar ze niet mogen bemesten. Ook gaan de maatregelen omtrent het tijdig inzaaien van vanggewassen op zand en löss dit jaar alsnog gelden en heeft de minister met spoed 3 gebieden aangewezen waar de stikstofnorm gekort wordt. De Europese Commissie heeft landbouwminister Piet Adema teruggefloten en dwingt Nederland om de derogatiebeschikking in 2023 onverkort uit te voeren.

Agractie: overheid onbetrouwbaar

Boerenorganisatie Agractie vraagt zich hardop af of “met deze overheid wel afspraken zijn te maken”. Het werd “een stevige discussie” zonder dat de partijen er onderling uitkwamen, aldus Agractie. Als voorbeelden van onbetrouwbaarheid noemt Agractie het opkopen van boerenbedrijven voor hun stikstofruimte door Schiphol en Rijkswaterstaat en de strengere mestwetgeving. Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) is ook furieus op Adema, blijkt uit een vlog van voorman Mark van den Oever.

Ook LTO Nederland is niet te spreken over de gang van zaken en spreekt van het ‘derogatiedebacle’: “Hoe is het mogelijk dat, terwijl boeren al gezaaid hebben, de spelregels worden veranderd? Door Europa. Eenzijdig. Dat is onbetrouwbaar en onaanvaardbaar”, stelt de organisatie. Die spreekt van “een heftig gesprek” hierover met de minister. Hij is aan zet en de komende dagen zijn “cruciaal”, aldus LTO.

Debat Tweede Kamer

Later deze week staat een debat gepland in de Tweede Kamer over verschillende landbouwonderwerpen. Kamerleden Boswijk (CDA), Van Campen (VVD) zijn van plan om de kwestie van de derogatiebeschikking aan te kaarten bij de minister, melden ze op sociale media. De CDA’er vond het besluit van Adema, om de maatregelen nog een jaar uit te stellen, juist terecht. Ook zijn coalitie-collega van VVD snapt het oorspronkelijke uitstelbesluit van Adema. VVD’er Van Campen wil weten waarom Adema het besluit heeft gecommuniceerd, zonder eerst met Brussel af te stemmen of dit mocht. Van der Plas (BBB) kondigde vrijdag aan dat ze een spoeddebat wil over de kwestie.

Lees ook: Duimschroeven mestbeleid verder aangedraaid, dit zijn de veranderingen

Reacties

  1. Henk LTO doet niets alleen maar roepen dat ze er niet mee eens zijn en dan houd het op, een keer ruggengraad tonen doen ze niet.

  2. Gewoon iedere week de regels veranderen en je verschuilen achter de zakkenvullers in Brussel dat scheelt vele miljarden aan opkoopgeld want zo stoppen de boeren vanzelf;overspannen omdat ze het getreiter en de minachting van dit kabinet zat zijn

  3. Als Nederland eens goed duidelijk maken in Brussel dat er met ons niet te sollen is en dat we er niet aan gaan meedoen. Polen stuurt tanks naar Oekraïne ongeacht de mening van Duitsland . Dat soort besluiten moeten wij ook doen . Die EU is gewoon veel te groot om alles over 1 kam te scheren. Wij hebben een zeeklimaat en we wonen in een soort delta. Daar zijn andere omstandigheden dan met een landklimaat in het platteland van Roemenië , Polen of Zuid-Duitsland.
    Het klinkt mij teveel naar de Nederlandse boeren de nek omdraaien zodat de andere landen hun boeren een betere positie kunnen verschaffen .
    Allemaal politiek!

  4. Wanneer gaat LTO eens naar de rechter, uitspreken dat je furieus bent etc houdt ook een keer op. In Duitsland winnen de boeren veel rechtzaken van de overheid.

Beheer
WP Admin