RundveeNieuws

Verplichte weidegang onhaalbaar

Den Haag – Verplichte weidegang voor alle koeien is onhaalbaar. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) is niet van plan de wens van de Tweede Kamer uit te voeren om weidegang voor alle koeien na te streven. De bewindsvrouw wil wel bevorderen dat zoveel mogelijk weidegang plaatsheeft.

Verplichte weidegang is een van de elementen die een rol kan spelen bij de behandeling van de Melkveewet, aanstaande woensdag. Afgelopen dagen is politiek overleg gevoerd over een aanpassing van de wet, die woensdag in de Tweede Kamer wordt behandeld. PvdA-woordvoerder Sjoera Dikkers meldde gisteren dat er onderhandeld werd, maar kon of wilde aan het eind van de middag geen toelichting geven. Staatssecretaris Dijksma komt dinsdag met een nadere uitleg in een brief aan de Tweede Kamer. Over de inhoud van de brief wilde het ministerie maandagmiddag nog niets zeggen.

Grondgebonden melkveehouderij kan behouden blijven als de overheid stuurt op het aantal dieren, het aantal liters melk of een vastgestelde maximale mestproductie, steeds per hectare. Daarvoor moet de wet Verantwoorde Groei Melkveehouderij (Melkveewet) wel nader worden aangescherpt. Dat blijkt uit twee studies door CLM Onderzoek & Advies. De rapporten zijn gemaakt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Stichting Natuur en Milieu (SNM).

Beheer
WP Admin