Foto: EPA AlgemeenNieuws

Verplichte herkomstvermelding rukt op in Frankrijk

Waar komt het vlees vandaan in een pak lasagne? Wat is de herkomst van de kip in een verse kipsalade? In welk land stonden de koeien die de melk leverden voor yoghurt? Die vragen moeten volgend jaar in Frankrijk beantwoord worden voor bewerkte voedingswaren waar vlees of zuivel in zit.

Op 1 januari gaat een proef lopen met de verplichte herkomstvermelding van bewerkte voedingswaarden. De Europese Commissie heeft Frankrijk daarvoor toestemming verleend nadat minister le Foll van landbouw er, onder grote druk van de boerenbonden, herhaaldelijk om had gevraagd. De boeren hopen dat de consument de voorkeur geeft aan Frans product en zo de fabrikanten er toe aanzet dat ook meer in te kopen en te verwerken. De proef is daarnaast ingegeven door het paardenvleesschandaal dat aantoonde dat de herkomst of zelfs aard van een belangrijk ingrediënt, in dat geval vlees in lasagne, al te gemakkelijk ‘vervalst’ kon worden.

Verplichte herkomstvermelding bij 8% of meer vlees

Le Foll heeft vorige week bekendgemaakt welke regels gaan gelden. Vermelden van de herkomst wordt verplicht als er 8% of meer van een bepaalde vleessoort in een bepaald product zit. Op het etiket moet staan waar het betreffende dier is geboren, waar het is opgegroeid en waar het is geslacht. Producten met vlees mogen alleen het predikaat ‘Origin de France’ krijgen als dat van dier tot fabriek uit Frankrijk zelf komt. Voor zuivel geldt een veel hogere grens van 50% omdat dat, in de visie van het ministerie, bij verse melk, boter of kaas al snel gehaald wordt. Ook hier gaat het om het land waar de melk is opgehaald en het land waar die melk is verwerkt. Wel zijn er uitzonderingen, met name babymelk. Bovendien gelden de nieuwe regels niet voor producten waarvan de herkomst duidelijk is, bijvoorbeeld omdat ze een regionale erkenning hebben of op de boerderij zelf worden verkocht.

Boerenkoepel is tevreden

De boerenkoepel FNSEA is tevreden, zegt vice-voorzitter Christiane Lambert: “Het drama met lasagne heeft ervoor gezorgd dat dit onderwerp in een stroomversnelling is geraakt. Daarnaast hebben we het te danken aan het gezamenlijk front van de consumenten die graag producten uit eigen land hebben om de Franse boeren te steunen. Wij hopen dat zo uiteindelijk langs een omweg de prijzen voor vlees en melk ook omhoog kunnen gaan.”

Ook Britse boeren zien herkomstvermelding zitten

De Britten zijn nog niet zo ver dat er een proef komt, maar de boerenbonden daar vinden het wel de hoogste tijd. De National Farmers Union’s van de 4  ‘landen’ en de National Pig Association hebben er daarom in een open brief aan minister Andrea Leadsom van plattelandszaken op aangedrongen verplichte herkomstvermelding in te voeren. In de brief staat: ‘Er moet meer gedaan worden om de etikettering duidelijker te maken. Dat geeft de consument een duidelijke keus en vertrouwen als ze Britse voeding willen kopen. 60% van de kopers zoekt vaak of zelfs altijd naar producten uit eigen land. De Britse regering moet nu het voorbeeld van de Fransen volgen.’

Veel grote Britse supermarkten vermelden herkomst al

De bonden erkennen dat een flink aantal grote supermarkten zelf al de herkomst op veel producten zet, zeker als dat Brits is. In veel schappen met verswaren straalt de Britse vlag je al van verre tegemoet. Niet alleen op de producten zelf maar ook op en rond het schap. “Maar omdat niet iedereen zo’n vrijwillige regeling heeft, kan het soms verwarring veroorzaken bij het kopende publiek. Daarom pleiten we voor een verplichtstelling van overheidswege”, aldus de boerenorganisaties.

Beheer
WP Admin