Tweede Kamerlid Caroline van der Plas is tevreden, ook al komt de partij een zetel lager uit dan in de prognoses. - Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Verkiezingen: coalitie kan over links en rechts in Eerste Kamer

BBB komt met 16 zetels in de Eerste Kamer. De partij is daarmee van niets de grootste partij in de Senaat. VVD wordt de tweede partij met 10 zetels, gevolg door GroenLinks en PvdA die beide 7 zetels krijgen.

De coalitie heeft na de verkiezingen nog 24 zetels. Naast de 10 van VVD zijn dat er 6 voor CDA, 5 voor D66 en 3 voor ChristenUnie. Daarmee hebben de coalitiepartijen de verkiezingen slim gespeeld, omdat ze restzetels krijgen. Ze hadden ook op 22 zetels uit kunnen komen. Nu kan de coalitie zowel over links, met PvdA en GroenLinks, als over rechts, met BBB, een meerderheid in de Eerste Kamer krijgen.

We doen wat goed is voor het land, niet wat goed is voor de coalitie

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas is tevreden, ook al komt de partij een zetel lager uit dan de prognoses. Ze merkt al dat ze, ondanks dat BBB in de Tweede Kamer maar één zetel heeft, veel meer belangstelling krijgt van collega-politici, vanwege de positie van BBB in de Eerste Kamer. Op de vraag of BBB de coalitie vaak gaat helpen, reageert Van der Plas dat BBB per onderwerp kijkt. “We doen wat goed is voor het land, niet wat goed is voor de coalitie”, aldus de politica.

Fractievoorzitter Ilona Lagas van de Eerste Kamerfractie van BBB zegt dat de partij zich constructief zal opstellen. “We zijn altijd bereid om te onderhandelen”, zegt Lagas. Ze ziet BBB als een echte middenpartij.

Beheer
WP Admin