De moderne melkrobot is al veel energiezuinger dan vroeger. Toch ziet ABAB dat deze bedrijven gemiddeld hogere stroomkosten per eenheid melk hebben. - Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

Verdubbeling prijs elektriciteit kost 1 cent per liter

Het gemiddelde bedrijf met 1 miljoen kilo melk kent een stroomverbruik van 50 kWh per 1.000 kilo melk. Dit levert kosten op van ongeveer € 1 per 100 kilo melk. Dat becijfert ABAB Accountants.

Het stroomverbruik varieert natuurlijk per bedrijf, maar gemiddeld liggen de kosten per eenheid melk bij de kleinere bedrijven en bedrijven met een automatisch melksysteem wat hoger. Het blijkt dat vooral de melktijd per koe een belangrijke factor is. De prijs van energie is in korte tijd sterk gestegen. Een verdubbeling van de stroomprijs betekent ook oplopende kosten met € 1 per 100 kilo melk, ofwel € 10.000 op bedrijfsniveau.

Energiebesparende maatregelen

ABAB geeft aan dat melkveehouders minder afhankelijk kunnen zijn van hun stroomleverancier door zelf energie op te wekken of te investeren in energiebesparende maatregelen.

Zelf energie opwekken vraagt vaak een langere aanlooptijd, zo ervaart ABAB. De aansluiting en netwerkcapaciteit moeten in orde zijn. Combineren van zonnepanelen met een kleine windmolen zorgt voor een constante energiestroom. Zonnepanelen zijn zelf aan te schaffen, maar er zijn ook bedrijven die daken leasen. De opbrengst en eventuele terugverdientijd hangen af van de prijsontwikkeling van stroom, maar ook van dakhelling, oppervlakte en soort aansluiting. Kleine windturbines (15 tot 25 meter hoog) zijn nu vrij populair, maar daar is wel toestemming van de gemeente voor nodig.

Compressor flinke stroomverbruiker

Het tanklokaal en de technische ruimte zijn het meest geschikt voor Investeringen die zich richten op energiebesparing. Ook kleine aanpassingen kunnen helpen. Zo kan een frequentieregelaar op de melkpomp het stroomverbruik sterk doen dalen. Bij een automatisch melksysteem is de compressor een flinke stroomverbruiker. Controle op functioneren en werking kan ook daar veel opleveren. Als laatste noemt ABAB plaatsen van energiezuinige verlichting met veel lumen per Watt.

Reacties

  1. Energie is 4,5 x zo duur geworden. Ik ging van 1300 naar 5800 euro in de maand. Door de nieuwe zonnepanelen kan ik het nu nog een beetje in de hand houden.

Beheer
WP Admin