Bij de brand bij eendenslachterij Tomassen Duck-To brandden drie vrachtwagens volledig uit. Foto: Omroep Gelderland AlgemeenNieuws

Vegan streaker moet eendenslachterij brandschade betalen

Peter Janssen, beter bekend als de vegan streaker, moet een vergoeding betalen voor de schade van de brand die hij gesticht heeft bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo (Gld.) op 28 mei 2020. Bij die brand gingen drie trailers en een vrachtwagen in vlammen op en raakte een weeghok beschadigd.

Dierenactivist Janssen, die bij de brand zelf gewond raakte en zich na de brandstichting meldde bij de politie, verklaarde dat de brandstichting was bedoeld als statement tegen het slachten van eenden. De rechtbank Zutphen had hem in een strafzaak in november 2020 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 maanden, waarvan tien voorwaardelijk. Ook moest hij de eendenslachterij een schadevergoeding van € 5.000 betalen.

Celstraf Vegan Streaker voor brandstichting slachterij

Tomassen Duck-To Holding spande een civiele rechtszaak tegen de dierenactivist aan om de niet-verzekerde schade op hem te verhalen. “Omdat we vinden dat iemand die moedwillig schade veroorzaakt die schade moet vergoeden”, zegt Jeroen IJzerman, Chief Operating Officer Europe van de eendenslachterij. De slachterij wil door een rechtszaak aan te spannen een statement maken tegen dierenactivisten. “Dat ze er niet mee wegkomen.”

6 ton schade

De eendenslachterij had ongeveer 6 ton schade, waarvan ongeveer 4,5 ton verzekerd was. De rechtbank heeft Janssen eind juli veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van € 118.788 plus € 10.185 aan proceskosten en buitengerechtelijke kosten. De eendenslachterij is blij over de uitkomst van de rechtszaak. “We zijn voor 95 procent van de onverzekerde schade in het gelijk gesteld. We hopen dat deze uitspraak andere activisten afschrikt.”

Het verzoek van Janssen om de schadevergoeding te matigen, wees de rechtbank af. De dierenactivist voerde aan dat hij ten tijde van de brandstichting (licht) verminderd toerekeningsvatbaar was en een beperkte draagkracht heeft (hij heeft een inkomen op bijstandsniveau en een veelheid van schulden). Duck-To had zich verzet tegen matiging. De slachterij betwist dat er sprake was van verminderde toerekeningsvatbaarheid en voerde aan dat daarvan in de strafrechtelijke procedure niets was gebleken. En voor zover sprake is van een slechte financiële situatie kan dat in de toekomst veranderen, aldus Duck-To. “We willen de schade tot op de laatste cent betaald krijgen.”

Reacties

  1. Via crowdfunding heeft ie het geld zo bij elkaar!
    Vind dat ie er nu nog veel te makkelijk mee weg komt die verzekering zou het uitgekeerde bedrag ook bij hem kunnen verhalen.
    Doen ze in andere gevallen ook

Beheer
WP Admin