Veevoerbedrijf Fuite in Genemuiden heeft een overeenkomst gesloten met slachterij Gosschalk. - Foto Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Veevoerbedrijf Fuite neemt aandeel in Gosschalk

Veevoerbedrijf Fuite stapt in slachterij Gosschalk. De slachterij in Epe meldt in een bericht aan leveranciers dat het een overeenkomst heeft gesloten met Fuite.

Eerder was de VanDrie Group in beeld als koper van de noodlijdende slachterij. Die kwam in liquiditeitsproblemen door het faillissement van een Deense afnemer. Toen VanDrie niet financieel wilde bijspringen, zegde Gosschalk de intentieverklaring tot samenwerking op.

Exclusiviteitspositie voor veehandel

Onduidelijk is nog hoe de toekomst van de varkensslacht in Epe is. In een communicatie van Gosschalk naar zijn leveranciers zegt het bedrijf expliciet dat de overeenkomst tussen beide bedrijven invulling geeft aan de continuering van de runderslachtactiviteiten in Epe. In die overeenkomst is een exclusiviteitspositie voor de veehandel beklonken. Dat houdt in dat runderen uitsluitend via de veehandel mogen worden betrokken. Ook is er een capaciteitsafspraak: er worden vijf dagen per week runderen geslacht. Daarmee lijkt in de toekomst geen ruimte meer voor varkens.

Ook de schuldeisers hebben nog geen zekerheid of ze hun geld krijgen. In het persbericht waarin Gosschalk de breuk met de VanDrie Group bekendmaakte, werd wel gesteld dat ‘de nieuwe partij’ bereid zou zijn de benodigde financiering voor de continuïteit van de onderneming in Epe te verzorgen. Maar of dat ook afhandeling van de lopende schulden in de varkenshouderijkant van de onderneming betreft, is onduidelijk. Na afloop van een overleg met Gosschalk woensdag 15 maart, waar de nieuwe koper bekend werd gemaakt, hadden schuldeisers die duidelijkheid in ieder geval nog niet.

Kort geding om faillissement te voorkomen

Vandaag, donderdag 16 maart, dient een kort geding waarmee Gosschalk probeert te voorkomen dat het faillissement van de slachterij wordt aangevraagd. Het bedrijf stelde daarvoor een overzicht op van schuldeisers. De geheime lijst zou zeven pagina’s lang en erg gedetailleerd zijn. De betalingsachterstand van Gosschalk aan de grootste schuldeiser zou zijn opgelopen tot € 2,2 miljoen, terwijl het de kleinste € 7 verschuldigd is.

Ook de Belastingdienst hoort volgens het overzicht bij de grotere schuldeisers. Daarbij zou de betalingsachterstand € 1,5 miljoen zijn. In totaal bedraagt de schuld volgens ingewijden rond € 15 miljoen. Schuldeisers kregen voorafgaand aan de rechtszaak de vraag voorgelegd te tekenen voor een lager bedrag en afstand te doen van een deel van de schuld.

Gosschalk wilde niet telefonisch reageren op vragen over het kort geding. Ook na schriftelijke vragen gaf het bedrijf geen inhoudelijke reactie.

Fuite werkt al samen met VanDrie

Fuite Veal – onderdeel van Fuite Groep – nam in 2021 slachterij Beernink in Oldenzaal over van de gebroeders Beernink. Omdat op die locatie wekelijks maximaal 1.500 kalveren geslacht kunnen worden, gaat een deel van de kalveren van Fuite naar de slachterij van VanDrie Group. Of de samenwerking van Fuite met Gosschalk consequenties heeft voor de samenwerking met VanDrie Group, is op dit moment niet duidelijk.

Beheer
WP Admin