De belangrijkste oorzaak voor de daling is het lagere stikstofgehalte van de grasoogst van 2021, dat doorwerkt in de voersamenstelling van de gevoerde graskuil in 2022. – Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Veestapel stoot minder stikstof- en fosfaat uit

De stikstof- en fosfaatexcretie van de Nederlandse veestapel is in het tweede kwartaal van dit jaar gedaald. De excreties liggen onder de plafonds. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het CBS.

 

De stikstofexcretie van de melkveesector is in het tweede kwartaal 2,2% lager dan in het eerste kwartaal en ligt op 269,0 miljoen kilo, dat is 5% onder het sectorplafond. De belangrijkste oorzaak voor de daling is het lagere stikstofgehalte van de grasoogst van 2021, dat doorwerkt in de voersamenstelling van de gevoerde graskuil in 2022. Ook werden in het tweede kwartaal 4.000 melkkoeien minder gehouden: 1.563.000 dieren. De gemiddelde melkproductie is becijferd op 8.820 kilo per koe per jaar, dat is iets lager dan in 2021.

De totale stikstofexcretie van de veehouderij is iets lager dan in het eerst kwartaal en ligt met 467,9 miljoen kilo bijna 7% onder het sectorplafond van 504,4 miljoen kilo, dat door de Europese Commissie is vastgesteld.

Fosfaatexcretie melkveesector 2,4% lager

De fosfaatexcretie van de melkveesector komt volgens de prognose van het tweede kwartaal uit op 76,2 miljoen kilogram, 2,4% lager dan in het eerste kwartaal en 8,7 miljoen kilogram onder het sectorplafond. De fosfaatexcretie van de gehele veestapel daalde 2% naar 150,6 miljoen kilo. Het ligt daarmee bijna 13% onder het fosfaatproductieplafond. De fosfaatexcretie ligt nog wel boven het niveau van 2021, toen het onder de 150 kilo was.

Ruw-eiwitgehalte rantsoen daalt

In het kader van het stikstofbeleid hebben overheid en sector afspraken gemaakt over het ruw-eiwitgehalte in het melkveerantsoen. Doelstelling is dat dit stapsgewijs wordt verlaagd naar maximaal 160 gram ruw-eiwit per kilo drogestof in 2025. In 2021 lag het ruw-eiwitgehalte op 165 g/kg drogestof. Uit de prognose van CBS blijkt dat dit gehalte in het tweede kwartaal van 2022 is gedaald naar 162 g/kg ds. Dit komt vooral door het relatief lage ruw-eiwitgehalte van de voorjaarskuilen van 2022.

 

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

 1. dit jaar zijn de eiwitwaarden nog lager gezien de 1e en 2e snedes met hoge Vems…dus nog lagere excretie…ureum zegt al heel veel

  1. Ik vraag me af in hoeverre dat juist is let wel ik wil niet de vreugde temperen maar minder eiwit dient ook gepaard te gaan met minder N uitstoot, ik waag dat in twijfel te trekken maar de tijd zal het leren.
   Wat betreft de fosfaat zijn we op de goede weg, maar ook hier dient een kritische noot geplaatst te worden hoogproductieve koeien hebben een behoorlijk hoeveelheid fosfaat nodig voor de opbouw van hun karkas, men dient ervoor te waken dat de vermindering van het fosfaat in het voer gaat lijden tot een verminderde weerstand van de koe. (overigens dit komt erg dicht bij mijn vakgebied)

  2. even anders, het blijkt wel dat je niet gehinderd wordt door enige vorm van kennis over dit onderwerp. Hou dan je mening voor je aub.

 2. waarom vermeld je de uitstoot niet van de auto, en industrie niet in dit artikel
  MARISKA VERMAAS ????
  GRAAG ZOU IK DAAR OOK OPGESPLITST VAN DE AUTO
  INDUSTRIE
  EN WATERZUIVERING
  WANT DAT IS WAT DE MENS UIT STOOT
  ALSJE BOVEN DIE BELUCHTING BASSIN MEET OHHHHH
  MOET REMKENS OOK NIET MET WATERZUIVERING OM TAFEL

  1. Beste Ven, dat je de realiteit van het leven uit het oog bent verloren is vrij duidelijk.
   Ik zou professionele hulp gaan zoeken want anders kon het wel eens helemaal mis gaan met jou.

  2. beste even anders, de groenen politici willen minder depositie stikstof uitstoot . dat zullen we dan zeker allemaal moeten doen. u en ik dus ook ( de gehele bevolking ) . voorbeelden zijn minder huizen, minder fossiele brandstof verbruik , minder vliegbewegingen , minder vaarbewegingen , minder auto s enz. enz. de landbouw heeft al genoeg bespaart en ingekrompen, nu zijn wij, u en ik ( de gehele bevolking aan zet /aan de beurt) . wij, u en ik ( inclusief premier rutte) willen onze balk in onze eigen ogen niet zien. dit is de realiteit, in het opgeklopte” stikstofspel”….. de vlaggen hangen niet voor niets op zijn kop.

Beheer
WP Admin