Foto: Marcel Van Hoorn AkkerbouwNieuws

Veel schademeldingen bij Vereinigte Hagel

Onderlinge verzekeraar Vereinigte Hagel, waarbij telers gewassen kunnen verzekeren tegen weersschade, heeft dit jaar al relatief veel schademeldingen binnen gekregen. Dat zegt directeur Jan Schreuder.

Tot nu heeft de verzekeraar dit jaar zo’n 600 meldingen binnen gekregen, van schade aan gewassen door vorst, hagel, storm en water. Het ‘normaal’ is de afgelopen jaren lastig te definiëren, geeft Schreuder aan, maar in het verleden had de verzekeraar in deze tijd zo’n 200 schademeldingen binnen. Dit terwijl de pittigste periode qua schademeldingen eigenlijk pas net is begonnen.

Warme en onstabiele lucht

Juli, augustus en september zijn normaal de maanden waarbij Vereinigte Hagel de meeste schademeldingen binnenkrijgt, omdat de lucht dan het warmst en onstabieler is. Dat geeft meer kans op heftige buien. “Wat dat betreft kunnen zowel de telers als wij onze borst nog nat maken,” aldus Schreuder.

Schade aan aardappelen, uien en mais in Limburg

Uit het zuiden van Limburg heeft de verzekeraar woensdag 14 juli aan begin van de middag een handjevol schademeldingen gehad. Deze regio werd dinsdag en woensdag geteisterd door heftige regenval, die op sommige plekken leidde tot forse wateroverlast. De eerste schademeldingen waren van schade aan aardappelen, uien en mais. De verzekeraar schat in dat de meeste telers nog druk bezig zijn om zoveel mogelijk water af te voeren en wacht af wat verder aan meldingen binnenkomt. De verwachting is dat dit er meer zullen worden.

Beheer
WP Admin