Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Veel kleinere maisexport Oekraïne verwacht

De Oekraïense export van korrelmais blijft in het seizoen 2024-2025 steken op 20,5 miljoen ton. Dat verwacht de Oekraïense graanorganisatie UGA.

Korrelmais is het grootste landbouwproduct dat Oekraïne exporteert. De export in het huidige seizoen schat UGA op 26,3 miljoen ton. Dit jaar zaaien de Oekraïense boeren waarschijnlijk minder mais in, omdat ze dit jaar verlies lijden als gevolg van de lage prijzen in het huidige afzetseizoen. Hierdoor daalt de maisoogst onder normale groeiomstandigheden naar 26,3 miljoen ton, voorspelt UGA. Daarmee valt de productie ruim 3 miljoen ton lager uit dan vorig jaar.

De Oekraïense graanorganisatie denkt dat de export nog verder terugvalt ten opzichte van het huidige seizoen. Voorlopig verwacht men dat de uitvoer komend seizoen blijft steken op 20,5 miljoen ton en dat is dus bijna 6 miljoen ton minder dan de hoeveelheid die in het huidige seizoen wordt uitgevoerd.

Een groot deel van de mais uit Oekraïne gaat naar de Europese Unie (EU). Dit seizoen komt twee derde van de mais die de EU binnenkomt uit Oekraïne. Tot eind februari is 7,7 miljoen ton geleverd aan met name Spanje, maar ook Italië en Nederland zijn belangrijke afnemers.

Na mais is tarwe het grootste exportproduct. Ook hier spelen de lage prijzen een belangrijke rol in een vermindering van het areaal. Daar komt bij dat de logistieke kosten juist hoog zijn in dit land, vooral als gevolg van de beperkingen die de oorlog met zich meebrengt.

Rekening houdend met normale groeiomstandigheden komt UGA uit op een oogstraming van 20 miljoen ton tarwe. Dat is 2 miljoen ton minder dan afgelopen jaar. En uitgaande van een eindvoorraad van 2,4 miljoen ton in het seizoen 2023-2024 berekent de graanorganisatie een exportpotentieel van 13 miljoen ton. Daarmee zet de daling in de beschikbaarheid van tarwe voor export verder door. Dit seizoen wordt de uitvoer geraamd op 16 miljoen ton.

De gerstoogst wordt geraamd op 4,6 miljoen ton en dat is 1,2 miljoen ton minder dan vorig jaar. De prognose van de export zakt met 0,5 miljoen ton naar 2 miljoen ton. Bij koolzaad rekent men op een lichte daling in de productie naar 4,2 miljoen ton. De export kan volgens de huidige verwachtingen op niveau blijven met 3,6 miljoen ton.

Het enige gewas onder de granen en oliezaden waar dit jaar een groei wordt verwacht is sojabonen. Dat komt omdat dit gewas dit seizoen nog wel winstgevend was voor Oekraïense boeren. Een uitbreiding tilt de productie volgens de prognose met 0,6 miljoen ton naar 5,5 miljoen ton. De exportvooruitzichten laten eenzelfde toename zien naar 4 miljoen ton.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin