AkkerbouwNieuws

Veel animo voor cursus biologische akkerbouw

De animo voor de cursus ‘oriëntatie biologische akkerbouw’ van DLV Plant is veel groter dan verwacht.

De animo voor de cursus ‘oriëntatie biologische akkerbouw’ van DLV Plant is veel groter dan verwacht. Dat zegt cursusleider Christoffel den Herder. Een kleine 40 deelnemers meldden zich dinsdag voor de eerste van vier bijeenkomsten.

Serieuze belangstelling

“Die grote belangstelling komt door de groeiende markt voor biologische producten en doordat akkerbouwers zich serieus afvragen of het iets voor ze is nu ze om zich heen de biologische sector zien groeien”, legt Den Herder uit. “In Flevoland zijn weinig boeren die geen biologische teler in de omgeving hebben.”

Is biologisch mijn toekomst?

Voordeel van de cursus is dat het oriënterend is, denkt Den Herder. “Deelnemers hoeven niet gelijk knopen door te hakken, maar kunnen hiermee gefundeerd afwegen of biologisch een toekomstmogelijkheid voor ze is.”

Opvallend veel jonge boeren namen deel, al dan niet met ouders of werknemers. Ook studenten zijn goed vertegenwoordigd, vaak met een tweeledig doel; voor de studie en voor het eigen bedrijf.

Imago is veranderd

Het imago van biologisch is in de loop der jaren sterk veranderd, registreert Den Herder. “In de supermarkt is biologisch een heel gebruikelijk segment geworden. Het ligt als alternatief naast gangbaar. Vooral jonge gezinnen kiezen ervoor, uit gezondheidsoverwegingen. Dat is allemaal heel positief. Ook akkerbouwers kijken anders tegen biologisch aan. De afzet groeit gestaag, dat laten we in de cursus ook zien.”

Ondanks de groepsgrootte was er veel discussie, onder meer over bijvoorbeeld de regelgeving (“Het wordt tijd dat Duitsland ook biologisch uitgangsmateriaal moet gebruiken”) en de marktontwikkelingen (“Houdt de groei aan of niet?”).

De volgende cursusdag is 15 december.

Den Herder spreekt dinsdag 8 december op het Boerderij-evenement Grond om te Boeren over ‘Bodemvruchtbaarheid is meer dan alleen nutriënten’.