Afbeelding: cover rapport 'Antimicrobial consumption and resistance in bacteria from humans and animals' en Canva AlgemeenNieuws

Vee in EU krijgt minder antibioticum dan mensen

Het antibioticumgebruik in de Europese veehouderij is lager dan bij mensen.

Dat concludeert het Europees Centrum voor ziektepreventie- en bestrijding (ECDC), de voedselautoriteit Efsa en het Europees Geneesmiddelenbureau EMA in een gezamenlijk rapport. De onderzoeksinstellingen concluderen daarmee dat het antibioticumgebruik in de veehouderij de laatste jaren fors daalde, als gevolg van de maatregelen die lidstaten namen.

Gebruik antibiotica per lidstaat

Het is voor het eerst, sinds er onderzoek wordt gedaan naar het antibioticumgebruik, dat veterinair gebruik lager is dan humaan gebruik. De verschillen per lidstaat zijn nog groot. In Nederland wordt in de humane gezondheidszorg relatief weinig antibioticum gebruikt, in de veehouderij is het gebruik gemiddeld ten opzichte van andere lidstaten. Zowel bij mensen als dieren is er verband tussen resistentie tegen antibioticum en het gebruik ervan. Ook is verband aangetoond tussen antibioticaresistentie bij campylobacter bij dieren in de veehouderij en infecties bij mensen. Antibioticaresistentie wordt als groot risico voor de volksgezondheid gezien.

Reacties

  1. Leuk bericht maar het natuurlijk geen wedstrijdje worden.dieren en mensen moet je gewoon antibiotica toedienen als dat nodig is. Twee behandelingen maximaal per jaar in de bio is dieronvriendelijk. Kopers van bio zullen daar mee eens zijn.

Beheer
WP Admin