AkkerbouwNieuws

Vavi en NAO stappen uit noteringscommissie Goes

Goes – De Vavi (aardappelverwerkers) en NAO (aardappelhandel) zijn uit de beursnotering voor fritesgeschikte aardappelen van de beurs in Goes gestapt, omdat deze beurs niet overgaat tot een splitsing van de aardappelen.

Hiertoe besloot de beurs in Emmeloord (LNCN) wèl eerder deze week.

Vavi en NAO willen een splitsing tussen enerzijds aardappelen die in Nederland worden geteeld en verwerkt in Nederland, België en Duitsland en anderzijds fritesaardappelen voor levering daarbuiten. Aanleiding hiervoor is het groeiende meningsverschil tussen vooral telers en verwerkers over de grote verschillen tussen de prijzen van de verschillende categorieën.

“Grote spreiding in de noteringen geeft de boer onvoldoende houvast bij het bepalen van de waarde van aardappelen”, stelt Vavi-woordvoerder Han van den Hoek. “Splitsing van de notering brengt meer duidelijkheid en rust in de markt.”

Adrie Bossers, voorzitter van de vakgroep akkerbouw van ZLTO en woordvoerder van de beurs in Goes, vindt het volume van het duurdere segment te klein om over te gaan op een aparte notering. Hij verwacht hierdoor een nadeel voor de onderhandelingspositie van telers. “Als er te weinig partijen zijn met een bestemming buiten Nederland, België en Duitsland dan vallen ze in het niet en ben je ze kwijt in de prijsvorming”, vindt Bossers. Hij wil de stuwende functie van het beter betaalde segment behouden.

NAO-directeur René van Diepen bevestigt dat overleg met de beurs in Goes niet tot een overeenstemming heeft geleid. Inhoudelijk wil hij niet op de kwestie ingaan. “Jammer genoeg zijn we er niet uitgekomen, op de inhoud heb ik geen commentaar. Wat er nu verder gebeurt, is aan de noteringscommissie.”

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin