Foto: Ronald Hissink VarkensNieuws

Varkensvleesexport naar China verzesvoudigd

Nederland heeft in de eerste zes maanden van dit jaar bijna 70.000 ton varkensvlees naar China geëxporteerd. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

Dat is een forse stijging ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Toen ging net iets meer dan 12.000 ton Nederlands varkensvlees naar China. Dat houdt in dat Nederland bijna zes keer zoveel naar China verscheept.

Ondanks de forse groei van de uitvoer van varkensvlees naar Zuidoost-Azië, is het totale exportvolume licht gedaald. In totaal voerde Nederland bijna 418.700 ton varkensvlees uit, terwijl in de eerste helft van 2015 nog 422.000 ton varkensvlees werd geëxporteerd. China is dankzij de forse groei ook direct de belangrijkste afnemer van Nederlands varkensvlees.

Grote inhaalslag voor China

Daarmee hebben de Chinezen ten opzichte van vorig jaar een flinke inhaalslag gemaakt. Het land heeft Italië, Duitsland, Griekenland, Groot-Brittannië en Polen ingehaald. In de eerste helft van 2016 was Italië na China de belangrijkste afzetmarkt voor het Nederlandse vlees. Italië nam van januari tot en met juni 68.771 ton vlees af. Duitsland volgt daarna met een afname van 53.178 ton Nederlands varkensvlees.

Naast China wordt ook Japan een steeds belangrijkere afzetmarkt in Zuidoost-Azië. Waar de Nederlandse slachterijen in de eerste helft van vorig jaar nog 12.600 ton vlees naar Japan verscheepten, lag dat totaal dit jaar op 16.500 ton. De verwachting is dat ook de komende maanden de uitvoer naar dit land verder zal toenemen.

Beheer
WP Admin