Foto: Van Assendelft Fotografie VarkensNieuws

Varkenshouders: ‘versnippering is slecht voor sector’

Varkenshouders zijn niet te spreken over het ultimatum dat LTO afgelopen weekeinde stelde in het geschil over de samenwerking met de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV).

Dat blijkt uit reacties op onder andere Boerderij.nl en een telefonische rondgang langs varkenshouders.

‘Rap oplossen’

Alle varkenshouders zijn van mening dat beide partijen niet zo kinderachtig moeten doen en zo snel mogelijk met elkaar tot een overeenkomst moeten komen. Er zijn volgens de varkenshouders genoeg belangrijke kwesties die aandacht vragen en daar past een strijd over de financiële invulling niet bij. ‘Dit moet rap opgelost worden, we moeten niet terug naar meerdere partijen’, geven verschillende varkenshouders aan.

Kritisch op beide partijen

Alle varkenshouders zijn van mening dat de landelijke LTO zich anders op kan stellen. Over de regionale afdelingen echter niets dan lof. De bevraagde varkenshouders geven aan dat POV de regionale LTO-afdelingen niet kan vervangen, in de regio-afdelingen zit te veel kennis en contacten en daar ontbreekt het de POV aan. Wat betreft het ‘een varkensgeluid’ moet de belangenbehartiging zoals bedoeld bij de POV blijven liggen.

Aan de andere kant zijn varkenshouders ook kritisch richting de POV. Voorzitster Linda Verriet gaf al aan dat een deel van de POV-leden niets met LTO te maken willen hebben en dus ook geen geld willen afdragen. Die houding stamt nog uit de NVV-tijd. Varkenshouders met zowel LTO- als voorheen NVV-achtergrond zijn van mening dat de opstelling van de POV door de nog altijd fanatieke voormalige NVV-leden is ingegeven.

Geen LTO-vakgroep

Dat LTO overweegt om een kwartiermaker voor een nieuwe varkenshouderijvakgroep in te stellen is volgens varkenshouders een foute zet. “We moeten niet terug naar de situatie met meerdere belangenpartijen. Daar is de hele sector niet bij gebaat. Zeker de bedrijven die vooruit willen, zitten hier niet op te wachten”, is de samenvatting van meerdere reacties. Voor de oprichting van de POV misten varkenshouders juist het ‘varkensgeluid’ bij LTO, iets wat de afgelopen jaren door de POV goed is opgepakt.

Reacties

  1. Een satelliet clubje worden van LTO was de grootste blunder die ze konden maken. LTO deed niks , doet niks en gaat niets doen voor de varkenshouder.

Beheer
WP Admin