Peter (59) en Ria (58) Druijff wonen in Voorthuizen (Gld.). Tot de zomer van 2020 hielden ze 500 zeugen en 3.000 vleesvarkens. Ze namen deel aan de saneringsregeling. - Foto's: Jan Willem Schouten BoerenlevenErvaring

Varkenshouders Peter en Ria Druijff namen deel aan saneringsregeling

Peter en Ria Druijff namen deel aan de saneringsregeling. De zeven stallen op het bedrijf gingen tegen de vlakte. Ze genieten van hun vrije tijd en gaan parttime werken.

Zeker 40 jaar lang staat varkenshouder Peter Druijff iedere ochtend om 05:00 uur op. ‘Vroeg beginnen is ook vroeg weer klaar zijn’, zo luidt zijn credo. De ondernemer maakt lange werkweken van 70 tot 80 uur. “Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan”, zo vertelt Druijff, die in september 60 jaar hoopt te worden. “Gedurende mijn carrière als varkenshouder heb ik mezelf altijd voorgehouden om op die leeftijd te stoppen met boeren. Ik ben blij dat het is gelukt. Het is nu tijd voor andere dingen.”

Tekst gaat door onder foto

Er zijn nog schapen en geiten voor de hobby.
Er zijn nog schapen en geiten voor de hobby.

Saneringsregeling

Peter en Ria Druijff schrijven zich eind 2019 in voor de saneringsregeling. Die komt voor hen op een goed moment. Ze hebben geen opvolger en ze zien het niet zitten om nog te investeren. “We bevonden ons met onze bedrijfsvoering op een keerpunt. De vleesvarkensstallen waren niet meer helemaal up-to-date en er moest asbest worden gesaneerd”, zo vertelt Druijff, die op dat moment 500 zeugen en 3.000 vleesvarkens houdt.

Nieuwe stal

In 2011 maken Peter en Ria Druijff nog een behoorlijke schaalsprong. Ze bouwen een nieuwe stal en verdubbelen het aantal zeugen van 250 naar 500. Ook nemen ze een vaste medewerker in dienst. “Dat was een mooie stap, waar we nog tien jaar van hebben genoten”, vertelt Peter Druijff.
Vanaf zijn 55ste gaat de varkenshouder steeds serieuzer nadenken over zijn toekomst. ‘Hoe ga ik straks stoppen, kan ik mijn bedrijf goed verkopen en hoe zit het met mijn pensioen?’, zo vraagt hij zich af.

Tekst gaat door onder foto

Ze verkochten hun eigen woning en trokken in de voormalige bedrijfswoning.
Ze verkochten hun eigen woning en trokken in de voormalige bedrijfswoning.

De timing van de openstelling van de saneringsregeling kan voor hem bijna niet beter. ‘Dit is iets om te onderzoeken’, zo zegt hij dan ook meteen tegen zijn vrouw Ria. De varkenshouders nemen een adviseur in de arm en komen al snel tot de conclusie dat de regeling voordelig voor hen uit kan pakken. Eind 2019 dienen ze hun aanvraag voor deelname in. Nog geen halfjaar later krijgen ze het bericht dat ze mee kunnen doen. Peter Druijff: “Het zag er goed uit en we hebben de knoop definitief doorgehakt.”

Bedrijf leegdraaien

De varkenshouders laten er geen gras over groeien en stoppen direct met insemineren, om hun bedrijf leeg te draaien. Ze maken hun plannen kenbaar bij alle zakenrelaties. Ook moeten ze hun beslissing mededelen aan hun vaste medewerker en een zzp’er. “Onze medewerker – afkomstig uit het dorp en al vijf jaar werkzaam bij ons – zag het totaal niet aankomen. We hebben hem geholpen met de zoektocht naar een nieuwe baan. Hij is weer onderdak en dat geeft een goed gevoel. Ook voor de zzp’er was werk zat”, zegt Druijff.

Tekst gaat door onder foto

De nieuwe schuur van 20 bij 12 meter is bijna klaar. De gevelbeplating – zwarte potdekselplanken – ontbreekt nog. Druijff gebruikt de schuur als onderkomen voor zijn schapen en voor de opslag van machines.
De nieuwe schuur van 20 bij 12 meter is bijna klaar. De gevelbeplating – zwarte potdekselplanken – ontbreekt nog. Druijff gebruikt de schuur als onderkomen voor zijn schapen en voor de opslag van machines.

Langzaam maar zeker zien Peter en Ria Druijff hun stallen in het najaar van 2020 leger worden. In december gaan de laatste dieren weg. “We zijn nuchter van aard. Je leeft er naartoe en je weet dat het gaat gebeuren. Het was bovendien onze eigen keuze”, aldus Druijff, die de dagelijkse routines van weleer nog geen moment heeft gemist.

Vergoeding voor stallen, dieren en varkensrechten

Zonder op de details in te gaan laten Peter en Ria Druijff weten dat deelname aan de saneringsregeling voor hen financieel gunstig uitpakt. Ze beuren een vergoeding voor hun stallen, dieren en varkensrechten. Ook benutten ze de rood-voor-roodregeling om sloopmeters te verkopen. Een deel van de stallen en inventaris krijgt een tweede leven.

Tekst gaat door onder foto

Peter en Ria missen de dagelijkse routines van het varkenshouden niet, ze genieten nu van hun vrije tijd.
Peter en Ria missen de dagelijkse routines van het varkenshouden niet, ze genieten nu van hun vrije tijd.

In januari 2021 wordt een begin gemaakt met de sloop van de zeven stallen (7.500 vierkante meter staloppervlak). In totaal wordt 12.000 ton gebroken puin afgevoerd, verdeeld over 400 volle vrachten. Na een paar maanden is er niks meer over van het voormalige varkensbedrijf en resteert een kale vlakte. “Afgelopen zomer hebben we er gras ingezaaid”, vertelt Ria Druijff.

De ex-varkenshouders hebben hun voormalige woonhuis verkocht. Ze wonen nu in de voormalige bedrijfswoning, op steenworp afstand van hun eerdere stekje. Het afgelopen jaar hebben ze hun nieuwe onderkomen volledig gerenoveerd. Ook zetten ze een nieuwe schuur neer voor hun schapen en machines en richten ze schapen- en geitenweides in.

Tekst gaat door onder foto

Niet álle varkens zijn weg.
Niet álle varkens zijn weg.

Parttimebaan

Na 40 jaar ondernemerschap gaat Peter Druijff als conciërge aan de slag op een basisschool. Het gaat om een deeltijdbaan van 24 uur per week. Ook Ria is op zoek naar een parttimebaan.
Sommige dingen veranderen echter niet. Ook als gestopte varkenshouder blijft Peter Druijff een ochtendmens alleen gaat zijn wekker tegenwoordig ’s ochtends een uurtje later af.

Reacties

  1. Mooi verhaal van echte ondernemers die genoten hebben van hun werk! Ik snap de keuze van stoppen op deze manier. Mooi dat je dan ook nu weer verder kunt op de zelfde locatie. Veel succes in de toekomst

Beheer
WP Admin