Varkenshouder heeft eindelijk wat te vieren VarkensOpinie

Varkenshouder heeft eindelijk wat te vieren

De Nederlandse varkenshouders hebben eindelijk wat positief nieuws: de SER moet de NVV betalen in de Aujeszky-zaak en Vion verhoogt de varkensprijs.

Vorige week zorgde de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag al voor stralende gezichten op het kantoor van de vakbond NVV in Barneveld en bij (oud-)NVV-leden thuis. De Sociaal-Economische Raad (SER) moet de NVV in totaal €27 miljoen betalen als compensatie voor geleden schade in de Aujeszky-zaak. Dat is een best bedrag voor de betrokken varkenshouders.

Vion noteert hogere varkensprijs

De taart was nog maar amper tussen de kiezen of het volgende positieve nieuws rolde de huiskamers binnen. Een prijsverhoging van 5 cent per kilo deze week laat zich heerlijk smaken. Zeker in combinatie met de prijscorrectie van 2 cent vorige week bij Vion. Op een vracht van 200 dieren scheelt dat al gauw zo’n €1.300.

Recordaantal geslacht bij dalende vraag naar vlees

Na de forse prijsdaling in de afgelopen maanden eindelijk een opsteker voor de varkenshouders. Dat was hard nodig, want sinds eind november komt het gemiddelde niveau van de Vion-notering amper boven de €1,23 per kilo. En dat is veel te laag om het bedrijf in de benen te houden.

De reden daarvoor ligt echter in de sector zelf. In de eerste weken van dit jaar is in Nederland een recordaantal varkens geslacht, terwijl de vraag naar varkensvlees eerder daalt dan stijgt. Om de sector structureel een zetje in de goede richting te geven, moet daar wat aan gebeuren. Ook een nieuw steunpakket uit Brussel lijkt daaraan voorbij te gaan.

Beheer
WP Admin