Varkenshandelaren staken levering aan slachterij Gosschalk
Grote varkenshandelaren zijn uit onvrede over oplopende betalingsachterstanden gestopt met het leveren van dieren aan Gosschalk. De slachterij in Epe slacht sinds deze week nauwelijks varkens.
Binnen het Wroetvarkens-concept worden nog wel varkens verwerkt, maar de hoofdstroom van de reguliere varkensslacht ligt stil. Dat blijkt na navraag bij twee collega-slachterijen en vier veehandelaren.
De boycot van de varkenshandelaren van Gosschalk volgt uit onvrede over almaar oplopende betalingsachterstanden bij de slachterij. Als oorzaak voor de betalingsproblemen wordt gewezen naar het faillissement dat Skare Meat Packers begin februari aanvroeg.
De Deense vleesverwerker was een grote afnemer van Gosschalk, maar raakte in opspraak na berichten over de traceerbaarheid van vlees. Bij een onaangekondigde controle door de Deense veterinaire en voedseladministratie (DVFA) bleek Italiaans vlees geëtiketteerd met Duitse herkomst. Ook ontdekte de voedselveiligheidsautoriteit verschillende stukken vlees uit 2010.
Het plotselinge beëindigen van de naar verluidt meer dan 40 jaar lange samenwerking had grote financiële impact op de slachterij. Niet alleen viel de klantrelatie weg, Gosschalk verloor ook het zicht op inning van uitstaande rekeningen bij het Deense bedrijf. Volgens verschillende bronnen gaat het om een miljoenenschuld.
Ophef na beelden dierenwelzijn
De financiële averij kwam bovenop de achterstand die de slachterij in Nederland heeft opgelopen. Gosschalk kende moeilijke jaren door ophef die ontstond nadat dierenwelzijnsorganisaties filmbeelden uit de slachterij naar buiten brachten. De commotie die daaruit ontstond, resulteerde in een tijdelijke sluiting van de slachterij, verscherpt toezicht van de NVWA, lagere bandsnelheden en afnemers die zich afkeerden.
Daar is het financiële gat volgens varkenshandelaren begonnen. Die hebben daar overigens zelf ook een flinke scheur van in de broek opgelopen. Doordat de slachterij onverwacht 10 weken dicht zat, moesten zij dieren elders zien te plaatsen. Daarbij werden door heel Europa dieren met flink verlies verkocht.
Gosschalk staat goed bekend in de markt
Gosschalk staat goed bekend in de markt. Bij navraag in 2021 rond de dierwelzijnsperikelen die toen speelden, omschreven leveranciers de onderneming als een solide bedrijf. Het bedrijf werkt met overwegend Nederlandse arbeidskrachten en heeft ook oog voor de belangen van leveranciers en transporteurs. Ook de goede betaalmoraal van het bedrijf werd daarbij nadrukkelijk als argument genoemd.
Maar bij financiële averij lukt het niet altijd om die betaalmoraal te volgen. Handelaren zagen het laatste half jaar de betaaltermijnen steeds verder opgerekt worden. Door de goede, vaak langlopende, relatie en doordat het bedrijf reageerde op betaalverzoeken, bleven de hofleveranciers varkens sturen.
Dat veranderde afgelopen weekend, toen de betalingsachterstand was opgelopen tot drie weken en de schuld bij enkele grote handelaren was opgelopen tot miljoenen. Zij besloten geen varkens meer te leveren.
Groot dilemma voor varkensleveranciers
Een beslissing die niet zonder slag of stoot werd genomen, omdat deze keuze de hofleveranciers ook voor een groot dilemma stelde. Door de leveringsstop kan de slachterij verplichtingen met zijn afnemers niet meer voldoen. Die wijken daardoor uit naar andere aanbieders. Dat verzwakt de financiële positie van de slachterij verder. Ook als schuldeisers hebben zij er belang bij dat de slachterij blijft voortbestaan.
Varkenshandelaren hebben vaak meerdere afzetkanalen. De 10.000 varkens die Gosschalk per week slacht, brengen ze nu bij andere slachterijen onder. Een deel wordt aan Duitse slachterijen aangeboden, maar het leeuwendeel blijft in Nederland.
VanDrie wil belang in Gosschalk
De leveringsstop komt voor Gosschalk op een precair moment. Een maand geleden werd bekend dat de VanDrie Group een meerderheidsbelang in de slachterij in Epe wil nemen. De intentieverklaring daarvoor is getekend, maar het koopcontract nog niet. Beide partijen zijn in afwachting van goedkeuring door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in het kader van de mededingingsregels.
VanDrie Group, die nu nog niet actief is op de varkensmarkt, heeft eerder aangegeven met het belang in Gosschalk ook kansen te zien voor ketenconcepten met varkensvlees. Wat de recente ontwikkelingen betekenen voor die plannen of misschien zelfs voor de samenwerking, moet blijken.
Toch lijkt van een breuk geen sprake. Marijke Everts, directeur corporate affairs bij VanDrie, reageert niet inhoudelijk op de leveringsstop en wijst op de status van de overname van aandelen. “Wij gaan niet over de actuele bedrijfsvoering bij Gosschalk. Maar de contacten zijn goed en de situatie is niet veranderd.”
Gosschalk is gevraagd om een reactie, maar is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.