Foto: Marco Vellinga AlgemeenAchtergrond

VanDrie ?populairder dan Economische Zaken

Kalfsvleesconcern VanDrie verzamelde meer stemmen in de publiekspeiling voor de AgriTop 50 dan het ministerie van Economische Zaken. Dat is de meest opvallende conclusie van de jaarlijkse verkiezing.

Sharon Dijksma verzamelde namens het ministerie van Economische Zaken de meeste stemmen.

VanDrie weet achterban aan te spreken

VanDrie opereert in een relatief kleine branche, maar heeft daarin veel macht. Bovendien weet het concern onder aanvoering van Henny Swinkels ook de achterban aan te spreken als het op stemmen aan komt. Dat heeft de publiekspeiling van Boerderij.nl in het verleden al aangetoond. Naast Swinkels kregen ook de aandeelhouders Jan en René van Drie stemmen toebedeeld. Jan van Drie behaalt zelfs een top-10 notering.

Dijksma hoge notering ondanks nieuwe functie

De publiekspeiling werd vorige maand gehouden, net in de periode dat Dijksma haar hielen lichtte als staatssecretaris van Economische Zaken. Haar collega Wilma Mansveld was gestruikeld over de Fyra en andere problemen op het spoor. Dijksma schoof een plekje op omdat Infrastructuur en Milieu in Den Haag gezien wordt als een zwaardere post dan Landbouw. Het vertrek naar een andere post weerhield deelnemers aan de publiekspeiling niet om op Dijksma te stemmen.

Fresco meer stemmen dan Albert Jan Maat en Piet Boer

Fresco staan verder af van het boerenbedrijf, maar genieten toch een flinke bekendheid in de sector. Zij krijgen in de verkiezing van machtigste persoon in de agrarische sector zelfs meer stemmen dan belangenbehartiger Albert Jan Maat en melkvoorman Piet Boer. Laatstgenoemde krijgt overigens op dit moment meer macht toegemeten dan Roelof Joosten; de nieuwe bedrijfsleider van zuivelconcern FrieslandCampina.

Verrassende groep van namen

De opzet van de publiekspeiling van Boerderij.nl was dit jaar anders dan in voorgaande jaren. In plaats van te kiezen uit een serie namen, werden deelnemers dit keer uitgedaagd zelf met namen te komen. Dat bleek moeilijker dan gedacht. De deelname was dan ook kleiner dan Boerderij in de afgelopen jaren gewend was.

Aan de andere kant levert de publiekspeiling nu ook een verrassende groep van namen op met één stem zoals; veehandelaar Cor van Dijk, redacteur Geesje Rotgers, nieuwe ZLTO-bestuurder Janus Scheepers, edelpelsdierenvoerproducent Jos van Deurzen, slachter Menno van der Post, paardenfokker en -handelaar Nico Witte, vleesinkoper Pieter van der Plas en bulksilo-verkoper Rikjan Schuttevaar.

Bekijk de complete AgriTop 50 en lees meer over de lijst in de januari-editie van Boerderij Ambitie (nummer 1).