De zogenoemde GAIK-plaat is een gele plaat met een blauw NL-logo. GAIK staat voor Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten. Deze plaat mag je links, rechts of in het midden achter op het voertuig monteren tot maximaal 4 meter hoogte. - Foto: Michel Velderman MechanisatieNieuws

1 juli 2022: registratie landbouwvoertuig en kenteken verplicht

Per 1 juli 2022 geldt voor alle geregistreerde landbouwvoertuigen op de openbare weg een kentekenbewijs. Een kenteken is vanaf deze datum verplicht, op een enkele uitzondering na.

Sinds 1 januari 2022 moesten eigenaren hun registratieplichtige landbouwvoertuigen registreren bij RDW. Als een bestuurder wordt aangehouden, moet hij het kentekenbewijs van zijn voertuig kunnen tonen.

Kentekenplaat verplicht

Voor vrijwel alle (land)bouwvoertuigen is een kenteken verplicht, al zijn er enkele uitzonderingen. Voor deze voertuigen geldt een kentekenplicht:

  • Bestaande trekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, getrokken machines die sneller rijden dan 25 km/u.

  • Machines waarvoor een ontheffing nodig is in verband met overschrijding van afmetingen of gewicht.

  • Voertuigen die in het buitenland rijden.

Uitzondering kentekenplicht

Tot 1 januari 2025 is er geen kentekenplicht voor voertuigen die vóór 1 januari 2021 in gebruik zijn genomen en die niet sneller rijden dan 25 km/u. Vanaf 1 januari 2025 moet elk zelfrijdend of getrokken voertuig voorzien zijn van een gele of witte kentekenplaat.

Grensverkeer

Zelfrijdende machines die in Duitsland of in België rijden, moeten twee kentekenplaten voeren. Naast de gele kentekenplaat op de achterkant van het voertuig is het verplicht aan de voorkant een witte volgplaat te monteren. In Nederland wordt immers maar één gele kentekenplaat per geregistreerd landbouwvoertuig afgegeven.

Positie kentekenplaat

Een gele kentekenplaat is een zogenoemde GAIK-plaat. GAIK staat voor Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten. De GAIK-plaat is een gele plaat met een blauw NL-logo. Deze plaat mag je links, rechts of in het midden achter op het voertuig monteren tot maximaal 4 meter hoogte. Het kenteken moet tot een afstand van 20 meter volledig zichtbaar zijn.

Beheer
WP Admin