Foto: ANP AlgemeenNieuws

Van der Wal: ‘Alle PAS-melders te goeder trouw’

Het rijk en de provincies gaan ervan uit dat alle zogenoemde PAS-melders te goeder trouw zijn geweest bij hun melding voor het programma aanpak stikstof.

Dat schrijft minister Christianne van der Wal in een brief aan de Tweede Kamer. Bij de beoordeling van de PAS-melders wordt echter wel gekeken of de melding terecht is gedaan. Het kan zijn dat gegevens zijn verstrekt die niet juist waren, zoals is gebleken bij Lelystad Airport.

In sommige gevallen hoefden PAS-melders geen melding te doen en bij een aantal PAS-melders is ondertussen al een vergunning verleend.

Geen actieve handhaving

In juni bleek dat 259 PAS-melders om verschillende redenen niet door de eerste screening kwamen. Bij de screening ligt de PAS-melding naast de voorwaarden van het legalisatieprogramma. Kamerleden Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas stelden daarover vragen.

De minister schrijft dat zij ervan uitgaat dat “alle PAS-melders te goeder trouw hebben gehandeld. Als blijkt dat onjuiste informatie is aangeleverd, wordt opnieuw verzocht om de juiste informatie. Er worden dus geen PAS-melders afgewezen, omdat zij onjuiste informatie hebben aangeleverd.”

Van der Wal zegt dat zij er alles aan doet om de betrokken bedrijven zo snel mogelijk van een vergunning te voorzien. Ondertussen zullen rijk en provincies niet actief handhaven bij de vergunningloze PAS-melders.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin