Premium
Sjaak van der Tak (65) ziet na een jaar voorziterschap bij LTO Nederland dat er in Den Haag wel wat beter naar de boeren mag worden geluisterd. - Foto: Lex Salverda AlgemeenInterview

Van der Tak: boerenkennis mist op ministerie

Reacties

  1. Dat er geen kennis is op het ministerie is wel erg kort door de bocht, maar er zal een systeem moeten komen dat minder fraudegevoelig is en dus te handhaven is er is in Nederland wel ruimte voor 250/230 kg N op grasland maar dan moet een ieder zich er wel aan houden, dus bij de GDI geen paardenweitjes opgeven om zo meer gebruiksruimte te creëren en geen gescheiden mest afvoeren met onmogelijke hoge gehaltes, om vervolgens het overschot op eigen land te dumpen. Het probleem is dat een relatief zeer klein percentage van de boeren de zaak verziekt voor de rest.
    En als er niet een te controleren manier wordt gevonden om de meststromen te leiden dan zit er niets anders op dan de veestapel in te krimpen . Zo logisch is dit dat weet iedere boer maar dat weten ze ook op het Ministerie.

  2. Deze ontwikkeling kon ieder weldenkend mens zien aankomen, die zich iets verdoiept had in de structuur van het oude Oost Europa, waar de ministeries uit hoofdsteden me thun afgestudeerde landbouwkundigen de dienst uit maakten. Zij waren gebaat bij een controleerbaar landbouwbeleid. Met andere woorden hoe meer regels en wetten, hoe makkelijker voor de bureaucratie om de naleving te controleren. Afwijken van de norm of data betekende overtreding betekende weg functie. Hier zijn we via democratische regels (meest stemmen tellen) op hetzelfde niveau beland en niemand blijkt in staat om deze onzinnige bureaucratie te weren, zelfs het milieu maakt het nog erger met ondoordachte regels en wetten.

    1. Piepen en jammeren doet hier bijna iedereen .
      Maar draag eens een oplossing aan voor de problemen

  3. Deze ellende hebben we te danken aan de aanpak uit het verleden.
    De sector aanpak : waarbij alle veehouders verantwoordelijk werden gehouden voor die veehouders die de middelvinger opsteken naar grondgebonden groei .
    Probleem 1) De KDW.is een probleem met vollebroek die ons alle hoeken van de boksring laat zien .
    Probleem 2) De KRW grond en oppervlakte water dat probleem hebben we met de EU .
    die willen gewoon een hele simpele oplossing die niet fraude gevoelig is : zoveel vee per / ha PUNT .
    Dat is niet in het belang van agri NL dus zal er wel weer een oplossing komen waarbij uitgerekend die boeren die de zaakjes op orde hebben de klos zijn de sector benadering (STAARTEN TELLEN )

    1. Dan heb je er ook nog die grondgebonden van 170kg N bepleiten, wat moet je daar nou mee??, inderdaad er is weinig boeren kringloop kennis.

Beheer
WP Admin