Jeanette van de Ven, voorzitter vertrouwensloket dierenwelzijn - Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

Van de Ven voorzitter vertrouwensloket dierenwelzijn

Jeannette van de Ven is de nieuwe voorzitter van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren. Het onafhankelijke loket is opgericht om verwaarlozing van dieren of slechte zorg voor dieren op landbouwbedrijven te voorkomen.

Misstanden worden steeds vaker en steeds vroeger gemeld bij het loket. Vorig jaar kwamen 138% meer meldingen binnen. Enerzijds komt dat doordat in meerdere sectoren de economische ontwikkelingen zorgelijk waren. Anderzijds doordat erfbetredende organisaties steeds beter hun signalerende rol oppakken, aldus LTO, dat traditioneel de voorzitter van het loket levert.

Van de Ven is sinds februari ook portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO Nederland. Van de Ven houdt met haar man 1.600 melkgeiten in Oirschot (Noord-Brabant). Ze volgt als voorzitter van het loket Toon van Hoof op. Het loket wordt inhoudelijk aangestuurd door een stuurgroep van LTO Nederland, de Gezondheidsdienst voor Dieren, NVWA en het ministerie van Economische Zaken.

Veehouders in nood helpen

Het collectief heeft samen met 21 erfbetredende organisaties, zoals veevoerleveranciers, afspraken gemaakt over het signaleren van misstanden. Het overgrote deel van de meldingen over verminderde dierzorg en dierverwaarlozing komt van erfbetreders. Concreet wil het loket veehouders in nood helpen.

Problemen met dierenwelzijn zijn wat LTO betreft niet alleen ethisch laakbaar, maar kunnen ook het imago van de veehouderij aantasten.

Beheer
WP Admin