Staatssecretaris Martijn van Dam is in het Mauritshuis aan het woord tijdens een bijeenkomst van leden van de landbouwcommissie van het Europees Parlement.</p> <p><em>Foto: ANP/Remko de Waal</em> AlgemeenNieuws

Van Dam: ‘Marktbescherming zet boer op achterstand’

Steun van lidstaten aan boeren kan hen op korte termijn helpen tijdens de crisis, maar op lange termijn zet je boeren juist op achterstand. Dat vindt Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken. “Innovatie is de oplossing”, vindt hij.

De staatssecretaris begrijpt dat de regeringen van lidstaten iets voor hun boeren willen doen om ze te ondersteunen in deze tijd. Maar bescherming van de eigen markt is op korte termijn misschien een oplossing, maar dit is geen stimulans voor innovatie in de sector, zegt Van Dam. Hij wil ook het gelijke speelveld in Europa beschermen. Naast innovatie moeten de boeren volgens hem de oplossing zoeken in samenwerking. Het heropenen van de Russische markt is volgens Van Dam niet voldoende om de crisis op te lossen.

De staatssecretaris sprak tijdens een bezoek van de landbouwcommissie van het Europees Parlement aan Nederland. Europarlementariër Jan Huitema (VVD) nodigde zijn collega’s uit voor een bezoek aan de Nederlandse agrosector.

Veranderingen doorvoeren in GLB

Van Dam ontvangt eind mei de Europese landbouwministers in Nederland. Dan zal onder meer gesproken worden over de toekomst van de voedselproductie. “Als we echte veranderingen willen doorvoeren in het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), moeten we op tijd beginnen met onderhandelen”, zegt Van Dam. Hij verwacht dat er landen zijn die liever geen veranderingen willen doorvoeren, waardoor vroegtijdig beginnen met de onderhandelingen nodig is.

Tijdens de informele landbouwraad zal ook gesproken worden over de het kwekersrecht en de biologische verordening. Van Dam is fel tegen het patent op natuurlijke planteigenschappen. Dit brengt volgens hem het voortbestaan van kleinere plantenkwekers in gevaar, terwijl zij juist van groot belang zijn voor het behouden van variatie in plantensoorten.

Werkbezoek aan agrobedrijven

Naast het bezoek aan het Mauritshuis in Den Haag en de ontmoeting met de Nederlandse agribusiness bezoeken de europarlementariërs woensdag 30 en donderdag 31 maart agrobedrijven in Nederland. Huitema richt zijn programma vooral op de innovatieve kant van de Nederlandse landbouw.

Beheer
WP Admin