Foto: Väderstad MechanisatieNieuws

Väderstad introduceert Proceed multi-zaaimachine

De Zweedse machinefabrikant Väderstad presenteert de 6 meter brede Proceed-zaaimachine. De fabrikant steekt de machine in als multi-zaaier. Granen, maïs, bieten, zonnebloemen, erwten en meer kunnen met één machine gezaaid worden.

De Proceed van Väderstad is een precisiezaaimachine die meerdere soorten gewassen kan zaaien. De machine kan overweg met onder andere granen, zonnebloemen, erwten, maïs en bieten. De rijafstand bij granen meet 22,5 of 25 cm. De rijafstand maakt het mogelijk om granen te schoffelen, en bieden meer ruimte voor licht voor het gewas. Wil je suikerbieten zaaien? Dan zijn de elementen te verschuiven naar 45 of 50 cm rijafstand. Plantgewassen als maïs, zonnebloemen of katoen zijn met dezelfde machine op 75 cm afstand te zaaien. Eigenlijk kan één machine dus drie zaaimachines vervangen.

Lees ook: Väderstad Tempo L nu met centrale zaadtank

Besparing in zaaizaad

Door de hoge mate van precisie kan bij een gewas als tarwe flink gesneden worden in de hoeveelheid zaaizaad. Veldtesten wijzen uit dat opbrengsten gelijk blijven met een kwart minder zaaizaad. Dit lukt door elk zaadje afzonderlijk te begeleiden tot in de grond, via het PowerShoot-singulatiesysteem. Omdat elk zaadje individueel in dezelfde bodemomstandigheden gezaaid is, liggen de plantstadia in het groeiseizoen ook erg dicht bij elkaar. Doordat er dan geen grote verschillen meer zijn in groeistadia, kun je gerichter bespuitingen uitvoeren.

Leverbaar in 2024

Inmiddels wordt een derde testmachine gebouwd. Importeur Homburg verwacht dat de Proceed begin 2024 verkocht kan worden. Prijzen zijn nog niet bekend.

Beheer
WP Admin