Foto: Hans Banus PluimveeNieuws

Vaccinatie tegen vogelgriep mag van Europa

De Europese Commissie staat vanaf 12 maart het vaccineren van vogels toe om zo te voorkomen dat ze vogelgriep krijgen. Vaccinatie was altijd omstreden in de Europese Unie, maar nu er afgelopen jaar meer dan 200 miljoen vogels zijn gestorven, is het tijd om het beleid te versoepelen.

Vaccineren mag dus voortaan om zodoende de ziekte te voorkomen of binnen de perken te houden als er vogelgriep op een bedrijf is geconstateerd. “De strijd tegen vogelgriep staat boven aan onze prioriteitenlijst”, zegt eurocommissaris Stella Kyriakides, die verantwoordelijk is voor voedselveiligheid.

Nog geen goedgekeurd vaccin

Er is nog geen Europees goedgekeurd vaccin. Op dit moment lopen er proeven in onder andere Nederland. In feite sorteert de Europese Commissie met haar besluit voor op de uitkomsten daarvan. Wanneer uit de proeven blijkt dat een vaccin voldoet, ligt de wet om het formeel toe te staan in feite al klaar.

“De uitbraken van vogelgriep brengt enorme schade toe aan de landbouw en belemmert de handel.” Het is de bedoeling dat gevaccineerde dieren voortaan wel mogen worden vervoerd. De Europese Commissie wil wel dat de lidstaten het goed met elkaar afstemmen, zodat er geen regionale verschillen ontstaan.

Enorme uitbraak

De afgelopen jaren hebben verschillende Nederlandse landbouwministers gevraagd om te onderzoeken wat de effecten van vaccineren zou zijn. Uiteindelijk gaf de enorme uitbraak van herfst vorig jaar de doorslag. In een klein jaar tijd werden volgens cijfers van het Europees Agentschap voor voedselveiligheid in 37 Europese landen 50 miljoen vogels geruimd.

Jan Huitema (VVD) die in het Europees Parlement regelmatig heeft gepleit voor meer onderzoek en maatregelen noemt het nieuws ‘top’. Hij denkt dat het ook goed nieuws is voor de landbouw. “Bovendien geeft het zekerheid voor bedrijven die hier in de toekomst mee willen werken.”

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin