Bedrijven kunnen bij erkende adviseurs aankloppen om een bedrijfsplan te maken voor de het verduurzamen van hun bedrijf. Dit kan met geld van de overheid. Daarvoor zijn zogenaamde vouchers in het leven geroepen. - Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

VAB: oneigenlijk gebruik vouchers door niet-erkende adviseurs

De Vereniging van Agrarisch Bedrijfsadviseurs (VAB) krijgt signalen dat vouchers van de overheid voor het maken van een verduurzamingsplan voor boeren, oneigenlijk worden gebruikt door niet-erkende adviseurs.

Bedrijven kunnen bij erkende adviseurs aankloppen om een bedrijfsplan te maken voor de het verduurzamen van hun bedrijf. Dit kan met geld van de overheid. Daarvoor zijn zogenaamde vouchers in het leven geroepen. Deze worden uitgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemen (RVO), die doorverwijst naar een lijst met erkende adviseurs. VAB krijgt nu signalen binnen dat sommige erkende adviseurs het werk laten uitvoeren door niet-erkende mensen.

Het gaat om de kennisvouchers in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Zo’n kennisbon heeft een waarde van 80% van de kosten voor het bedrijfsplan, met een maximum van € 6.000. De overige 20% moet de agrarisch ondernemer zelf aan de adviseur betalen.

Balen van niet-erkende adviseurs

De VAB baalt dat niet-erkende adviseurs nu deze adviestaken uitvoeren. Want de organisatie hecht veel waarde aan de integriteit van hun leden. De organisatie zegt niet in staat te zijn om de signalen van het oneigenlijke gebruik te kunnen verifiëren, maar wil wel ruchtbaarheid geven aan het fenomeen in een persbericht.

Ze vrezen dat dit soort oneigenlijk gebruik leidt tot een verkeerd beeld bij zowel RVO, het Ministerie en in het VAB-netwerk, de betrouwbaarheid en integriteit van de (erkende) adviseurs. Daarbij vindt VAB het aannemelijk dat RVO de controles zal uitbreiden, waardoor kosten voor klanten kunnen stijgen. “Dat vinden wij bij de VAB erg jammer.”

Lees ook: RVO verlengt subsidieregeling, storing website


Beheer
WP Admin