De EU's tarweconsumptieprognose stijgt met 1 miljoen ton naar 11,5 miljoen, voornamelijk door verhoogd verwacht gebruik in de veevoersector. - Foto: Canva/Getty Images AkkerbouwNieuws

USDA verhoogt raming tarwe-import en consumptie in EU

USDA verhoogt EU tarwe-import en -consumptie met 1 miljoen ton, vooral durumtarwe-import stijgt. Verbruik in veevoer neemt toe, met hogere cijfers dan vorig seizoen.

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA verhoogt zijn inschatting van de tarwe-import en -consumptie in de Europese Unie (EU). In beide gevallen gaat het om een verhoging van 1 miljoen ton.

In het maandrapport Wasde over de ontwikkelingen in vraag en aanbod van de granen voerde USDA slechts kleine aanpassingen door ten opzichte van een maand geleden. De grootste veranderingen zijn terug te vinden in de tarwe-import en het tarweverbruik in de EU.

Lees verder onder de grafiek

Meer tarwe naar EU

In vergelijking met de vorige uitgave in februari is de import van tarwe in de EU voor het lopende seizoen met 1 miljoen ton verhoogd naar 13 miljoen ton. Met dit cijfer geeft USDA ook aan dat de EU ook wat meer tarwe importeert dan vorig seizoen. De verhoging is daarmee ook wel in overeenstemming met de cijfers die de Europese Commissie tot nog toe publiceerde.

Vooral de import van harde (durum)tarwe laat een aanzienlijke stijging zien ten opzichte van een jaar geleden. Tot begin maart is zo’n 1,9 miljoen ton harde tarwe ingevoerd. En dat is ruim 50% meer dan in dezelfde periode van seizoen 2022-2023. Italië is veruit het belangrijkste eindstation voor de tarwe die hoofdzakelijk afkomstig is uit Rusland en Turkije.

Meer zachte tarwe van Oekraïne naar EU

Daarnaast komt er iets meer Oekraïense zachte tarwe naar de EU in vergelijking met vorig seizoen. Begin deze maand is de teller gestegen tot 4,4 miljoen ton Oekraïense tarwe, tegen 4,1 miljoen ton in dezelfde periode een jaar geleden. Deze tarwe gaat hoofdzakelijk naar Spanje. De laatste weken lijkt de vaart er een beetje uit en is het de vraag of de import aan zachte tarwe uiteindelijk ook groter zal zijn dan de 9,3 miljoen ton van vorig seizoen.

Tarweconsumptie stijgt naar 11,5 miljoen ton

De inschatting van de tarweconsumptie in de EU stijgt met 1 miljoen ton naar 11,5 miljoen ton. Deze verhoging vloeit voort uit een hogere inschatting van het tarweverbruik in de veevoerbranche. De afzet in het veevoer stijgt volgens deze raming met 1 miljoen ton naar 47 miljoen ton. Daarmee valt het tarweverbruik in veevoer 3 miljoen ton hoger uit dan in seizoen 2022-2023. In het vorige seizoen drukten hoge tarweprijzen de afzet in het veevoer.

Beheer
WP Admin