Uitzendverbod vleessector ‘geen bluf’
Een uitzendverbod voor de vleessector is volgens minister Eddy van Hijum van SZW ‘geen bluf’. Of en hoe zo’n verbod per sector vorm kan krijgen, wil hij begin 2025 bekendmaken. “In Duitsland werkt dat al.”
Van Hijum kreeg gisteren tijdens een Kamerdebat over arbeidsmigratie kritiek, ook vanuit de regeringsfracties, op zijn maandag aangekondigde verkenning van een uitzendverbod per sector. VVD’er Thierry Aartsen vindt zo’n verbod vele stappen te ver gaan. De wet die de uitzendsector weer aan een certificeringsplicht onderwerpt, moet veel van de in de vleessector geconstateerde misstanden kunnen aanpakken. “Zet daar vaart achter in plaats van zo’n uitzendverbod per sector waarbij de goeden onder de kwaden moeten lijden.”
Is een verbod proportioneel?
Ook Caroline van der Plas (BBB) zet vraagtekens bij de proportionaliteit van zo’n verbod en of dat niet in strijd is met internationale verdragen. De logica achter het verplicht moeten aanbieden van vaste contracten aan uitzendkrachten is volgens Van der Plas ook beperkt. “Waar dat vanwege wettelijke verplichtingen gebeurt, daar weigert 50% van de arbeidsmigranten zo’n vast contract.”
Wel is de Kamer het over de volle breedte eens dat er misstanden zijn bij het werken met arbeidsmigranten, in de vleessector en in andere sectoren, en dat die moeten worden uitgebannen. Minister Van Hijum benadrukt dat een uitzendverbod alleen als laatste redmiddel en stok achter de deur zal fungeren.
“Natuurlijk moet je beslagen ten ijs komen voor je kunt spreken van structurele misstanden in een hele sector. Maar in Duitsland is een dergelijk verbod al van kracht. Daar blijkt het effectief tegen zaken als onderbetaling of het per direct op straat zetten van uitzendkrachten.”
Op een vraag van partijgenoot en Kamerlid Tjebbe van Oostenbrugge zegde de minister toe uit te zoeken of er in de vleessector inderdaad ongewoon vaak ontslag op staande voet plaatsvindt. Gegevens die weer onderdeel zouden kunnen zijn voor de onderbouwing van een uitzendverbod. Ook komt er dit jaar nog duidelijkheid over een verhoging van de boetes voor het overtreden van de wet bij het werken met arbeidsmigranten. Die zijn te lang gelijk gebleven en werken niet meer afschrikkend. Ook de inlener zou net zulke hoge boetes moeten krijgen als de uitzender, vindt de Kamer.