Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Uienexport voert tempo rustig op

De eerste volle week van september was het beeld van de Nederlandse uienexport niet zo heel anders dan die in augustus. Wel is de grens van 30.000 ton wat dichterbij gekomen, blijkt uit voorlopige cijfers van KCB en het GroentenFruit Huis.

De export kan het hoge tempo van vorig jaar niet bijbenen. Dat is ook niet zo verrassend, want vorig jaar liep de uitvoer van eind augustus wel heel erg goed met hoeveelheden van rond de 35.000 ton per week. Belangrijk verschil is dat de uien nog wat meer moeten kosten dan een jaar geleden. Dat hogere prijsniveau schrikt toch wat afnemers af.

Meer naar Senegal, minder naar Ivoorkust

De afzet naar Senegal heeft er in de eerste tien weken van het seizoen in ieder geval niet onder geleden. Door een vroege start van de verscheping naar dit Afrikaanse land is er al zo’n 47.000 ton uien heen gegaan. Deze hoeveelheid is ruim 4.000 ton groter dan in dezelfde periode vorig jaar.

De export naar Ivoorkust heeft er wel onder geleden. De uitvoer naar dat land is amper de helft van vorig jaar. Wel is het zo dat de hoeveelheden de laatste weken wat toenemen, met als voorlopig hoogtepunt een weekuitvoer van iets meer dan 4.500 ton in de laatste week van augustus.

België en Duitsland kopen meer uien

Positief is ook de verkoop aan Mali. In de eerste week van september steeg de export naar dat land met bijna 2.400 ton, waarmee het totaal naar deze bestemming al is opgelopen naar 7.200 ton en dat is meer dan het dubbele van de uitvoer in dezelfde periode een jaar geleden.

Aanzienlijk trager verloopt de export dit jaar naar Maleisië, Nicaragua en Haïti. Daar staat weer tegenover dat België en Duitsland meer afnemen. Het is wel zo dat veruit de meeste landen wat minder uien afnemen dan een jaar geleden. Dit resulteert na de eerste week van september in een totale uitvoer van 197.045 ton en dat is 51.501 ton minder dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit de voorlopige cijfers.

Beheer
WP Admin