Uien staan in Vlissingen klaar om verscheept te worden. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Uienexport richting zeer groot seizoentotaal

De eerste week van juni (week 22) bedroeg de Nederlandse uienexport een totaal van 12.150 ton.

Dat blijkt uit de jongste, voorlopige cijfers van GroentenFruit Huis. Na verwerking van wat nagekomen gegevens over eerdere exportweken rolt een cumulatief totaal uit de bus van 1.150.961 ton.

Huidig exportseizoen loopt 6.000 ton achter

Dat is 2.165 ton meer dan in week 22 vorig seizoen werd geteld, maar aangezien 2020 in totaal 53 weken had, gaat die vergelijking mank. Hiermee rekening gehouden loopt het huidige exportseizoen nog circa 6.000 ton achter. Dat is een minieme hoeveelheid, met nog maar enkele weken te gaan is duidelijk dat Nederland voor het tweede achtereenvolgende jaar een zeer grote uienexport heeft gerealiseerd.

In de verslagweek was de uitvoer zeer versnipperd qua bestemmingen. Enkele Afrikaanse landen, met name Ivoorkust en Guinee, namen flinke hoeveelheden van meer dan 1.000 ton af. Daarbuiten was alleen Groot-Brittannië goed voor een groot deel van het totaal, te weten bijna 2.700 ton. België, Duitsland en Italië waren verder de voornaamste afnemers in het westen van de EU, in het oosten waren dat Hongarije en Polen.

Beheer
WP Admin