Foto: Ruud Ploeg AkkerbouwNieuws

Uienexport loopt kleine achterstand op

Na twee iets rustigere weken heeft de Nederlandse uienexport een kleine achterstand opgelopen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het KCB en het GroentenFruit Huis.

Van begin juli tot half november is 551.220 ton uien geëxporteerd blijkt uit de cijfers. Daarmee loopt de export voor het eerst sinds tijden een achterstand op ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Groot is die achterstand niet, want het scheelt nog geen 3.250 ton. Bovendien komen er nog nagekomen posten die dit verschil zullen wegpoetsen.

Tekst gaat door onder tabel

Prijsverlagende maatregelen Senegal

Een andere reden is ook dat de export naar Senegal begin november werd opgeschrikt door prijsverlagende maatregelen die de Senegalese president instelde. Hierdoor sloop er toch ineens onzekerheid in een vastgestemde markt.

In de afgelopen week trok die stemming in de inkoop van de uien ineens weer aan. Inkoopprijzen stegen naar 40 cent en daarboven. Dat zijn extreem hoge prijzen voor de tijd van het jaar. Dat geeft aan dat de uienverkopers er vertrouwen in hebben dat de uien voor hoge prijzen een plekje krijgen.

In week 45 bleef de export volgens de voorlopige cijfers steken op zo’n 31.600 ton. De afzet naar Ivoorkust stokte in die week bij 3.650 ton, terwijl daar voorafgaand wekelijks 5.500 tot 6.500 ton naar die bestemming ging. Senegal importeerde in die week zo’n 5.730 ton. Dat is een vrij normale hoeveelheid die het totaal in de export op Senegal naar 94.000 ton tilt. Vergeleken met de afgelopen twee seizoenen is het gerekend over dezelfde periode wel 6.000 tot 7.000 ton minder.

Meer uien gekocht

België, Indonesië, Groot-Brittannië, de Dominicaanse Republiek en Indonesië zijn voorbeelden van landen die juist meer uien kopen dan in de afgelopen twee jaar. De weekafzet naar de Dominicaanse Republiek steeg in week 45 naar 2.700 ton en daarmee liep de totale export naar dit land al op tot boven de 16.500 ton. Dat is ruim 10.000 ton meer dan vorig jaar. Groot-Brittannië importeerde begin november wekelijks meer dan 3.500 ton, terwijl normaal gesproken zo’n 2.500 tot 3.000 ton per week naar het Brexit-eiland gaat.

Reacties

Beheer
WP Admin