AkkerbouwNieuws

Uienexport heeft de vaart erin na trage start

Den Haag – Na een tragere start kon de Nederlandse uienexport zich medio augustus meten met de recordafzet van vorig jaar. In week 34 bedroeg het uitgevoerde volume 25.601 ton, blijkt uit de jongste (voorlopige) gegevens van het GroentenFruit Huis.

Daarmee doet de export niet onder voor de uitvoer in dezelfde week vorig jaar.

Uitvoer aardig gelijk aan eerdere seizoenen

De export van uien is dit jaar later op gang gekomen dan vorig jaar, maar sinds medio augustus in de uitvoer op stoom gekomen. Vorig jaar was sprake van een extreem goede start van de export. Toen werd tot en met week 34 ruim 133.000 ton geëxporteerd. Dit jaar passeert de totale export in de eerste weken van dit seizoen (week 28 t/m 34) net de grens van 100.000 ton. Vergeleken met eerdere seizoenen loopt de uitvoer aardig in de pas.

Brazilië neemt veel uien af

Opvallend bij de start van dit seizoen is de afzet naar Brazilië. Doordat Argentinië kampte met een tegenvallende oogst en verwerkers in Brazilië bereid zijn te betalen voor goede kwaliteit zijn Nederlandse uien aantrekkelijk. Met in totaal 11.933 ton gaat bijna 12 procent van de export naar het land. Het Verenigd Koninkrijk staat voorlopig op nummer 1, met 13,7 procent (13.676 ton).

Export naar Senegal kwam laat op gang

Senegal en Ivoorkust namen samen een groot deel voor hun rekening: 15.296 ton. De afzet naar Senegal kwam echter pas vanaf week 33 op gang doordat het land tot begin september op slot zat, om de verkoop van binnenlandse uien te stimuleren.

Beheer
WP Admin