Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Uien planten met trekker op rupsen tegen verdichting

Loonbedrijf Van den Dries uit ‘s-Heerenhoek (Zld.) plaatste Westrack-rupsen van Zeelandtrac onder een trekker. Hiermee gaat de loonwerker de uien planten.

Het perceel van 2 hectare lichte grond is een paar dagen eerder geploegd en vlak voor het planten klaargelegd.

De plantuitjes zijn van het ras Griffon, een ras van handelshuis Kesselaar. Zo te zien komen ze net uit de kiemrust. Dit nog vrij onbekende vroege ras is droogtebestendig. Het zou tegen een lage kostprijs een goede opbrengst genereren.

Na het planten van het veld worden de kopakkers geploegd. Dit doet Van den Dries met een 8-scharige Kramer-ecoploeg.

De ploegdiepte is 15 centimeter. Zo blijft in deze zanderige grond de capillaire werking grotendeels behouden.

Na het ploegen legt de loonwerker met een VSS-plantbedbereider de grond klaar. Ondanks het nog hoge vochtgehalte van de grond gaat dat prima.

De plantafstand in de rij is uiteraard van belang. Er liggen er 21 per meter, precies het gewenste aantal.

Alle machines bij elkaar. Hierna is nog een perceel kleigrond geplant. De grond was van tevoren traditioneel geploegd en klaargelegd. Ook hier voldoet de rupscombinatie aan de verwachtingen.

Het beeld achter de planter: rechts het spoor van het wiel van de planter en vijf rijen naar links het spoor van de rups. Het lijkt zelfs of het planterwiel dieper spoort dan de rups.

Er zit nog veel vocht in de grond. Dat vertraagt de start van het landwerk. Om toch snel het land op te kunnen doet loonbedrijf Van den Dries - in samenwerking met mechanisatiebedrijf Zeelandtrac - een proef met rupsen bij het uien planten om te zien in hoeverre dit een verbetering is ten opzichte van banden. - Foto's: Anton Dingemanse

Bij een nieuwe rondgang controleren medewerkers heel secuur of de afstand van de plantbedden gelijk is.