Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Twence krijgt einde-afvalstatus compost

De compost van afvalverwerker Twence heeft officieel de einde-afvalstatus gekregen. Dit betekent dat het eenvoudiger wordt de compost te exporteren.

Compost, afkomstig van huishoudens en gemeentes, kan worden geëxporteerd naar bijvoorbeeld, het Verenigd Koninkrijk. Hier is een grote behoefte aan organische meststoffen en nutriënten.

Deze compost verdwijnt dus mogelijk van de Nederlandse mestmarkt. Omdat het relatief om beperkte hoeveelheden gaat, verwacht Twence niet dat de Nederlandse boer daar iets van gaat merken.

Compost als kunstmestvervanger nog onzeker

De einde-afvalstatus is een belangrijke stap, maar geeft nog geen volledige zekerheid voor het volwaardig inzetten van compost als kunstmestvervanger in het buitenland. De Europese wet- en regelgeving is nog niet toereikend genoeg om compost makkelijk te vervoeren buiten de landsgrenzen.

Een inventarisatie van de benodigde veranderingen in de wet- en regelgeving is de volgende fase. Twence ziet in de verklaring niet alleen een impuls voor de circulaire economie, het is ook een aanmoediging voor de realisatie van de beoogde mestverwerkingsinstallatie in Twente.

Beheer
WP Admin