Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Tweede Kamer wil invoering minder geborgde zetels vóór verkiezingen 2023

De Tweede Kamer wil dat de regering vaart maakt met de invoering van de wet over geborgde zetels, zodat tijdens de volgende verkiezingen er al minder vaste plekken in het waterschapsbestuur zijn.

Het wetsvoorstel van Tweede Kamerleden Laura Bromet (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66) is eerder deze week aangenomen door de Eerste Kamer. Daarin wordt geregeld dat in de waterschappen nog twee vaste plekken voor boeren zijn.

Eerder waren dit er een tot drie. Ditzelfde geldt voor natuurbeheerders. De zogenoemde geborgde zetels voor bedrijven vervallen. De zetels die hiermee vrijkomen in het bestuur, worden via de waterschapsverkiezingen van nieuwe namen voorzien.

Die waterschapsverkiezingen zijn volgend jaar maart en de voorbereidingen zijn al in volle gang. Politieke partijen die mee willen doen, hebben tot 19 december om zich aan te melden voor de verkiezingen. Voor die tijd moet de wetswijziging definitief worden, met als sluitstuk een publicatie in het Staatsblad. Daarvoor moeten ‘nog wat handtekeningen gezet worden’, zoals Laura Bromet het typeert: ministers en de koning moeten de wet goedkeuren.

Ik zie de motie als een uiterste inspanningsverplichting

De Tweede Kamer spoort de dienstdoend minister, min of meer op eigen verzoek, aan om daar vaart achter te zetten en voor 18 december die publicatie in de Staatscourant te regelen. Minister Harbers (I&W) vertelt dat hij bezig is met het proces, maar het niet doelbewust aan het vertragen of versnellen is. Als het lukt om voor 18 december de wijziging te publiceren, wordt dat 16 december. “Ik zie de motie als een uiterste inspanningsverplichting”.

Van der Plas ziet nieuwe mogelijkheden

Kamerleden van CDA, VVD en SGP waren sowieso al tegen het wetsvoorstel en stemden nu ook niet in met de motie om de minister tot haast te manen, net als onder andere JA21 en FvD. BBB is tegen het schrappen van de geborgde zetels, maar Caroline van der Plas besloot om er nieuwe mogelijkheden in te zien: haar partij gaat ook meedoen aan de waterschapsverkiezingen. Ze maakte meteen van de gelegenheid gebruik om kandidaten te werven.

Uiteindelijk stemden 78 Kamerleden in met de aanmoediging voor de minister, 58 anderen waren tegen. Indiener Laura Bromet had van tevoren al 12 fracties aan haar zijde gekregen.

Beheer
WP Admin