Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Twee keer 2,25 meter uien in een zwad rooien

We kennen verschillende teelt- en oogstmethoden bij zaaiuien. Bedden van 1,5 meter, bedden van 2,25 meter, teelt met twee keer 1,50 of een bed van 3 meter op onbereden grond. Telkens wordt wel weer een variant toegepast om groei te stimuleren of oogstmethoden efficiënter uit te voeren.

Voordeel van de grote zwaden is dat er niet snel gereden behoeft te worden met het naast rijden. Met deze zwaden is een kleine kipper met een gang al vol. Er worden vijf kippers ingezet om de uien naar de bewaring te rijden. Het gaat snel en dus hebben de kippers wel werk om op tijd weer terug te zijn.

Hier worden de uien binnen gereden. Lossen gaat snel bij de locatie van Smits in Nagele. De uien die gisteren bij Marknesse gerooid werden, gaan ook hier in de bewaring.

De uien komen mooi binnen. Totaal kan op deze locatie 1.200 ton uien los gestort opgeslagen worden. Op een ander adres van Smits gaan rode uien in kisten in de bewaring.

De klapper neemt aan de buitenkanten een pad en rij mee, wat een schoon werk oplevert met het doorrijden.

Zo zien we dat de twee gangen een mooi zwad van 1,40 meter breed maakt, dat met het opladen tijd bespaart en hard rijden is dan ook minder nodig. Het doorsteken van een perceel zal met de lege banen tussen de zwaden ook handiger zijn met meer ruimte voor de kippers.

De spijlenband kan voor het tweede rondje simpel neergeklapt worden die de tweede gang netjes naast de rooier op het vorige, eerste zwad neerlegt. In eerste instantie werd een dichte band toegepast, maar dat beviel niet vanwege aankoeken van grond.

Er wordt om het perceel heen gerooid, waarbij het eerste rondje normaal achter de rooier komt te liggen. Nu, bij het tweede rondje, komen de uien dus op het eerst gerooide zwad terecht. Het opladen gebeurt van binnen uit i.v.m. meer ruimte om voor het zwad te komen waar de rooier eindigde.

Een simpele driehoekschuif maakt ruimte voor de tweede gang.

Het gaat heel mooi en onder deze omstandigheden drogen de uien heel snel op het land.

Frans Smits: Nieuw is een goed uitgedacht systeem waar de eerste gang traditioneel achter de rooier komt te liggen op 1,40 meter breed met ruimte voor de tweede gang in het midden van het zwad.

Zo zien we een ruimte voor de tweede gang met als voordeel dat deze uien gelijk goed op hun plaats terechtkomen en daar goed blijven liggen.

Smits akkerbouw uit Luttelgeest, Marknesse en Nagele rooit bij Marknesse zaaiuien van het ras Dormo op bedden van 2,25 meter met een nieuwe Keulmac rooier. - Foto s: Sytze Bakker

De opraapbek van de oplader heeft een ronde invoerborstel die volgens Smits beter omkleed kan worden. Er gaan wat uien die tussen de borstel zitten die aan het eind van de werkgangen op het land terechtkomen.

Hier op een perceel bij Tollebeek worden de brede zwaden opgeladen met een Grimme DLS 1700 wagenrooier die het brede zwad van 1,40 meter over de volle breedte opraapt.

Deze uien van het ras Dormo blijven eerst nog op het land liggen. Op andere locaties van Smits worden al uien opgeladen die eerder gerooid zijn.

De klapper is uitgevoerd met het zogenoemde mulching systeem voor vrijwel geen gewasresten in het zwad.

Beheer
WP Admin