Aagtje in de zorgboerderij. Haar dochter Fenna overleed in 2020, ze werd dertig jaar. Fenna had het RETT-syndroom. Door haar is Aagtje twintig jaar geleden zorgboerderij Fenna Heerd begonnen. - Foto's: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

Twee geliefden vielen weg, maar Aagtje blijft plannen maken

Haar man en dochter overleden, het gemis is groot. Intussen draait het akkerbouwbedrijf door en wordt de zorgtak uitgebreid. Geuko zei altijd: ‘Je kunt het wel.’

In 2020 veranderde het leven van Aagtje ten Have volledig. Eerst moest ze de zorgboerderij drie maanden sluiten door de coronamaatregelen, daarna werd haar man Geuko erg ziek. “Hij bleek alvleesklierkanker te hebben. We hadden drie maanden om afscheid te nemen. De boerderij was zijn leven, hij had tot zijn zeventigste boer willen zijn en zijn ideeën over vogels, kringloop en de bodem willen doorvoeren.” Geuko overleed op 7 september, op 64-jarige leeftijd.

Op 19 december overleed hun meervoudig gehandicapte dochter Fenna, zij werd dertig jaar oud. Fenna had het RETT-syndroom. Door haar is Aagtje twintig jaar geleden zorgboerderij Fenna Heerd begonnen. Zelf had Fenna 24/7 hulp nodig, die ze overdag kreeg van zorgmedewerkers en ’s nachts van Aagtje en Geuko. Ze sliepen met de babyfoon naast het bed.

Lees verder onder de foto‘s.

Na meer dan tien jaar energieslurpend steggelen met de NAM en de Nationaal Coordinator Groningen wordt er nu nieuw gebouwd, waar wel voor bijbetaald moet worden.
Na meer dan tien jaar energieslurpend steggelen met de NAM en de Nationaal Coordinator Groningen wordt er nu nieuw gebouwd, waar wel voor bijbetaald moet worden.

Blij van de vele mooie herinneringen

Zonder Fenna en Geuko werd het stil op de boerderij. “Het gemis was groot. Met Geuko ben ik 45 jaar samen geweest, het was een gelukkig huwelijk. Naast het verdriet word ik blij van de vele mooie herinneringen. Geuko had overal een mening over en leuke uitspraken. Als ik een plan heb, dan stel ik me voor wat hij ervan zou vinden en dan weet ik dat hij zou zeggen ‘doen! Je kunt het’. Door onze goede relatie kan ik nu meer aan. Ik heb me door hem altijd gewaardeerd gevoeld, en hij door mij. Als je zo lang dat gevoel hebt gehad ben je sterk. Ik moet nu zonder hem verder, maar veel van zijn ideeën worden nog uitgevoerd. Het is alsof we het nog samen doen. Zo is er een boomplantdag georganiseerd met de kiekendiefvereniging, waarin we fruitbomen geplant hebben zoals hij dat wou.”

Het bedrijf vanuit de lucht.
Het bedrijf vanuit de lucht.

Start theehuis

Overdag waren er altijd mensen aanwezig om voor Fenna te zorgen. “Toen ze overleed kwamen die mensen, die deel uitmaakten van ons gezin, op straat te staan. Ik heb een hechte band met Inge en Gisela, die 15 en 25 jaar met Fenna werkten. Gedrieën hebben we nieuwe plannen gemaakt. Eerst hebben we in de Fenna Heerd een logeeroptie voor de weekenden mogelijk gemaakt. Daar is veel vraag naar, het draait al. Zij doen de verzorging, ik neem het koken op me. Daarnaast beginnen we samen een theehuis, in de tuin. We zijn samen op pad geweest om een mooie Engelse kas uit te zoeken. Ons nieuwe bedrijf hebben we vernoemd naar de Korengarst, de streek waar we gevestigd zijn. Het heet Korengastvrij.”

Aardbevingsgebied

Noordbroek is hartje aardbevingsgebied. Aan de Korengarst staan meerdere boerderijen die total loss verklaard zijn. De boerderij uit 1880 van Aagtje en Geuko is er een van. Na meer dan tien jaar energieslurpend steggelen met de NAM en de Nationaal Coördinator Groningen wordt er nu nieuw gebouwd, waar wel voor bijbetaald moet worden. “De graanschuur en de schuur voor de werktuigen zijn klaar. Ik heb me er goed voor laten informeren. Ook de nieuwbouw van de Fenna Heerd en een nieuwe dierenschuur zijn nu klaar.” Zelf woont Aagtje nu in het voorhuis van de boerderij. De schuur wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuw woonhuis, waar ze met kerst 2023 hoopt te wonen.

"De sloop van de boerderij waar zoveel herinneringen in zitten raakt me wel."

Sloop boerderij raakt me wel

“De sloop van de boerderij waar zoveel herinneringen in zitten, raakt me wel. In het woonhuis hergebruiken we de oude paneeldeuren, de stalramen, de schouw en de serre met glas-in-loodramen. Voor de bouwperikelen heb ik een adviesbureau ingehuurd. Geuko zei altijd: je moet je niet druk maken over zaken die je zelf niet kunt veranderen.” In het woonhuis was een appartement voor Fenna gepland. “Daar komt nu een B&B in. Ik wou dat altijd al graag, ik hou ervan om mensen te verwennen.” Dat de tuin groter wordt waardoor ze meer kan tuinieren, vindt ze ook fijn. “En ik schilder weer.”

"Geuko zei altijd: je moet je niet druk maken over zaken die je zelf niet kunt veranderen."

Akkerbouwbedrijf draait door

Ondertussen draait het akkerbouwbedrijf door. Aagtje verzorgt de administratie en de in- en verkoop. Het land wordt bewerkt door medewerkers van het bedrijf van de buren. “Ik sta regelmatig even op het land om te kijken of de bieten zo gezaaid zijn als Geuko het wou hebben.”
Aagtje heeft zich voorgenomen om leuke dingen te doen. “Natuurlijk heb ik verdriet door het missen van twee geliefden, maar ik heb wel een mooie tijd met ze mogen hebben. Ik ben nu 65 jaar en heb me voorgenomen om dingen te doen die ik mijn hele leven al had willen doen. Een beetje trots ben ik wel. Geuko zou dat vast ook zijn. Hij zei: je kunt het wel, ga maar genieten van het leven.”

De nieuwbouw van de Fenna Heerd en een nieuwe dierenschuur zijn nu klaar, de kat geniet er ook van.
De nieuwbouw van de Fenna Heerd en een nieuwe dierenschuur zijn nu klaar, de kat geniet er ook van.
Beheer
WP Admin