Foto: Ronald Hissink VarkensNieuws

Twee derde van Deense bedrijven blijkt PRRS-vrij

Het Deense onderzoek bij varkensbedrijven naar PRRS zit er bijna op. Het virus is minder verspreid dan gevreesd.

In Denemarken blijkt 65% van de varkensbedrijven negatief te testen op PRRS. Dat is de tussenstand begin dit jaar van de screening om de PRRS-status in kaart te brengen, als onderdeel van het landelijke bestrijdingsplan. Begin dit jaar was van 21,4% van de bedrijven die status nog niet bekend. Van dat percentage loopt op 7% van de bedrijven de screening. Ook staat een deel van de bedrijven hoogstwaarschijnlijk leeg, vertelt dierenarts Björn Lorenzen van de Deense koepelorganisatie voor de Landbouw en Voedselproductie (L&F).

Positief verrast

Denemarken wil van alle bedrijven met meer dan tien zeugen of honderd varkens de PRRS-status in beeld hebben. Vorig jaar mei was de status van 53% van de bedrijven bekend. Dit percentage zit begin dit jaar dus op 79. Lorenzen vertelt positief verrast te zijn met de uitkomst dat op twee derde van de bedrijven geen antistoffen zijn gevonden tegen PRRS. Dit percentage komt overeen met de cijfers van bedrijven die deelnemen aan het landelijke SPF-programma om de diergezondheid te monitoren.

Vrijwillige PRRS-bestrijdingsplannen

De eerste vrijwillige PRRS-bestrijdingsplannen beginnen nu te lopen in Denemarken. Lorenzen vertelt dat de PRRS-kaart gereed is om per regio de vervoersbewegingen van varkens te kunnen volgen, inclusief het gegeven of het positieve of negatieve dieren zijn. Deze interactieve kaart is een belangrijk hulpmiddel bij de bestrijding. De kaart geeft aan waar varkens zitten die mogelijk andere kunnen besmetten en waar die blijven.

Begin dit jaar gaat een verordening van kracht die elk bedrijf met meer dan tien zeugen of honderd varkens verplicht om hun PRRS-status te laten bepalen. Dit voorschrift komt van de Danish Veterinary and Food Administration. Door de verkiezingen en coalitievorming eind vorig jaar in Denemarken heeft de komst van de verordening vertraging opgelopen, maar die komt er zeker, betoogt Lorenzen.

PRRS-infecties fors terug brengen

De Deense varkenssector wil het aantal infecties op varkensbedrijven fors terug brengen. Om dat doel te bereiken is eerder is vorig jaar een plan gelanceerd. Het initiatief hiervoor komt uit de varkenssector zelf, in samenwerking met de Danish Veterinary and Food Administration. De laatste organisatie is vergelijkbaar met de Nederlandse NVWA.


Nieuwsbrief varkensgezondheid

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen varkensgezondheid.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin