Foto: ANP AlgemeenNieuws

Trump steunt suikerakkoord per Twitter

Donald Trump schaart zich achter het nieuwe suikerakkoord tussen de Verenigde Staten en Mexico. Dat liet hij donderdag via Twitter weten. Het akkoord maakt een einde aan een handelsconflict over de Mexicaanse export van geraffineerde rietsuiker naar Amerika.

“Het nieuwe suikerakkoord is heel goed voor zowel Mexico als de Verenigde Staten. We hebben jarenlang geen akkoord gehad en dat was slecht voor de VS”, zo liet de Republikeinse president via zijn officiële Twitter-account weten.

Principe-akkoord sinds juni

Begin juni bereikten beide landen al een principe-akkoord. Het maximaal percentage dat bewerkte suiker van de Mexicaanse export mag beslaan wordt 30% in plaats van de huidige 52%. Het betekent winst voor de grote suikerverwerker ASR uit Florida, want zij kan nu meer onbewerkte suiker importeren, verwerken en verkopen tegen prijzen van de Amerikaanse markt.

Ondanks de steun van Trump is niet iedereen blij. In Mexico zien suikerproducenten het akkoord als ’bitter’, omdat de inkomsten uit de exporten zullen dalen. Ook Amerikaanse suikerverwerkers zoals koekjes- en frisdrankfabrikanten zijn niet tevreden.

‘Kunstmatig hoge suikerprijzen’

Trump zou zijn oren teveel hebben laten hangen naar de gebroeders Fanjul, miljardairs en eigenaren ASR. Zij weten de lobby in Washington wel te betalen. “Miljardairs houden hun miljarden en 330 miljoen Amerikanen worden keer op keer voor de gek gehouden met kunstmatig hoge suikerprijzen”, klaagt columnist Raoul Lowery.

Een overzicht van de prijzen van suiker op de termijnmarkt in Londen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin