Voor boeren is de omgeving steeds in verandering. Niet iedereen kan dat mentaal soepel hanteren. - Foto: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

Trend 5: Aantal agrarische coaches groeit

Wat zijn de trends van 2018? Boeren schakelen vaker een coach in. Want ondernemers moeten presteren in een continu veranderend speelveld en dat creëert druk; daarbij lopen sommigen vast. Het aanbod aan coaches blijft groeien.

Pakweg 10 jaar geleden was de term ‘coach’ amper bekend, maar wie nu de woorden ‘agrarisch’ en ‘coach’ intikt bij Google, krijgt tienduizenden tot honderdduizenden hits. De agrarische coach is een bekende geworden. Niet alleen de bekendheid van de term zit in de lift, ook het aantal praktijken dat agrarische coaching aanbiedt, al dan niet gecombineerd met mediation, neemt toe.

Nederland telt volgens de Nederlandse Orde van Beroepscoaches Nobco vermoedelijk ‘tienduizenden’ coaches en hun aantal neemt snel toe. Hoeveel agrarisch gerichte coaches daartussen zitten, is niet bekend. Er is namelijk niet zoiets als een register waar aanmelden verplicht is. Ook de Kamer van Koophandel registreert coaches niet als aparte categorie. Iedereen kan zich vestigen als coach, zelfs zonder diploma’s.

Tekst gaat verder onder de foto. Wat zijn dé agrarische trends van 2018? Boerderij zet ze op een rij. – Foto: Michel Velderman

Bij Nobco zijn zo’n 1.800 coaches aangesloten. Voorwaarde voor het lidmaatschap is dat er wel coachdiploma’s zijn en dat coaches zich regelmatig laten bijscholen.

Coaches zijn er in vele soorten en richtingen, variërend van loopbaancoach tot coach voor persoonlijke groei en alles daartussenin.

Omdat hun aantal zo snel groeit, gaan velen zich specialiseren en onderscheiden om extra toegevoegde waarde te kunnen bieden. De agrarische coach, is daarvan een voorbeeld. Deze gespecialiseerde mensen zijn veelal zelf afkomstig van een boerenbedrijf of getrouwd of samenwonend met een agrarisch ondernemer. Een voordeel, zeggen ze zelf omdat ze daardoor beter begrijpen hoe het er in deze sector aan toegaat. Hun vragen en adviezen kunnen ze daardoor beter toespitsen op de klant, in dit geval de boer of boerin.

De meeste coaches merken dat er een groeiende behoefte is aan begeleiding op het persoonlijke vlak. Dik Veefkind, coach in Heerhugowaard, dat hij de mensen met problemen niet zelf opzoekt maar dat ze zich zelf melden met een hulpvraag, al dan niet aangespoord door hun partner.

Tekst gaat verder onder de foto.

Voor boeren is de omgeving steeds in verandering. Niet iedereen kan dat mentaal soepel hanteren. - Foto: Mark Pasveer

Voor boeren is de omgeving steeds in verandering. Niet iedereen kan dat mentaal soepel hanteren. – Foto: Mark Pasveer

Boeren voelen druk door bijvoorbeeld veranderende regels, enorme financieringen en bedrijven die steeds groter moeten worden om de kostprijs laag te houden

Meer en meer zoeken boeren begeleiding om te kunnen dealen met de toenemende mentale druk die ze ervaren. Die druk voelen ze bijvoorbeeld door veranderende regelgeving, de enorme financieringen, hun bedrijven die voor hun gevoel steeds groter moeten worden om de kostprijs laag te houden en door privémoeilijkheden die soms wel en soms niet het gevolg zijn van al het voorgaande. Burn-out ligt op de loer maar ook tal van andere problemen kunnen zich voordoen.

Omdat vrijemarktwerking, opvolgingsmoeilijkheden, regelgeving en dergelijke zullen blijven veranderen, zal het aantal boeren dat hier mentale druk van ervaart, toenemen. En dat geldt ook voor het aantal agrarische coaches die hen hierbij wil begeleiden.

Weinig bekend over coaches

Nederland telt ‘tienduizenden’ coaches. Hoeveel hiervan agrarisch gespecialiseerd zijn, is niet bekend, evenmin als het aantal dat in het bezit is van een diploma. Beroepsorganisatie Nobco adviseert degenen die een coach willen inschakelen, hiernaar te vragen voor men een traject ingaat.

Beheer
WP Admin