Tonny de Vlieger (73) is woonachtig in het Zeeuwse Zonnemaire, waar hij samen met zijn vrouw Joke van zijn pensioen geniet. De Vlieger werkte bij een loonbedrijf en het waterschap. - Foto's: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

‘Trekkers zijn m’n lust en m’n leven’

Tonny de Vlieger trekt in Zeeland veel bekijks met zijn Bautz AS 120 uit 1959. “Volgens mij ben ik hier de enige met zo’n trekker.”

“Trekkers zijn m’n lust en m’n leven. In dienst van een loonbedrijf en het waterschap heb ik m’n hele werkzame leven doorgebracht op de trekker. Als 73-jarige pensionado help ik nog ieder jaar mee op het akkerbouwbedrijf van familie Van der Torren in Zonnemaire. Als chauffeur van een John Deere 7710 rijd ik tijdens de oogst de suikerbieten en aardappelen van het land. Dat vind ik machtig mooi om te doen.

Wat trekkers betreft is de Bautz AS 120 uit 1959 m’n grote liefde. Als 12-jarig jongetje reed ik bij familie Delst in Dreischor altijd op deze trekker. Sinds 2000 heb ik de trekker uit m’n jeugd in bruikleen. Dat betekent veel voor me. Ik heb de Bautz geheel op eigen kosten opgeknapt. Na m’n overlijden gaat de Bautz naar landbouwmuseum Goemanszorg in Dreischor. Dat is de afspraak die ik met familie Delst heb gemaakt.

De Bautz AS 120 is een 2-cilinder, met 15 pk. Het is een prachtig trekkertje. Je komt ze niet vaak tegen. Volgens mij ben ik in Zeeland de enige met dit type Bautz. Tijdens lokale evenementen trek ik er veel bekijks mee. ‘Wat een mooie trekker’, hoor ik vaak.

Rond de eeuwwisseling was er weinig meer van de Bautz over. Het was echt een roestbak. Alleen de motor was nog goed. In de operatiekamer – ons kleine schuurtje – heb ik de trekker in een paar maanden tijd weer opgeknapt. Oud-collega Jaap ten Brinke heeft me geholpen met het elektrisch systeem.

De Bautz loopt als een zonnetje, al duurt het vaak wel een poosje voordat de motor goed is voorverwarmd. Maar op warme zomerdagen is het starten en lopen.”

Tonny de Vlieger (73) is woonachtig in het Zeeuwse Zonnemaire, waar hij samen met zijn vrouw Joke van zijn pensioen geniet. De Vlieger werkte bij een loonbedrijf en het waterschap. - Foto's: Peter Roek

In zijn tienerjaren hielp De Vlieger vaak mee op het akkerbouwbedrijf van familie Delst. Daar reed hij op een Bautz AS 120 uit 1959. Deze trekker knapte hij later zelf op. De Vlieger sleutelt graag. Hij heeft 12 stationaire motoren. Ook verzamelt hij miniatuurtrekkers.

Tonny de Vlieger knapte de Bautz zelf op in z’n schuurtje, dat hij betiteld als ‘de operatiekamer’.

De Vlieger sleutelt graag. Hij heeft 12 stationaire motoren. Ook verzamelt hij miniatuurtrekkers.

Beheer
WP Admin